Waldschlösschen, Waldschlösschen Zwickl

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    Waldschlösschen, Waldschlösschen Zwickl

    Drugie piwo w tym browarze, po dunklu. Tak jak ciemniak 12,5 P i 5,5%.
    Piana: drobnobąblowa, średnio wysoko
    Gaz: mniej niż więcej
    Kolor: jasnożółty, półwitowy
    Zapach: słodowo-mięsny
    Smak: słodowo-mięsny, trochę kwasku
    Dobre, ale mięsne!
    Last edited by zgroza; 2010-09-19, 00:05.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
    Drugie piwo w tym browarze
    Dodam, że chodzi o historyczny browar w Dreźnie, który pełni dziś funkcję browaru restauracyjnego (dodatkowo z dużym klasycznym ogrodem piwnym, warto):

    Gastro & Shopping im Waldschlösschen Areal



    Chyba jako jedyne z ich piw jest rozlewane do butelek. Oznaczone jako:

    Zwickelbier (czyli to samo). Obecnie podają 5,3% alk. (ekstr. 12,5%)

    Aromat - drożdże i chlebowość, z tyłu muśnięte chmielem
    Piana - Wysoka, powoli opada stając się coraz bardziej zbitą. Zostawia kożuszek
    Barwa - ciemna słomka, zmętniona
    Wysycenie - dość delikatne (czyli w stylu), łagodnie musujące
    Smak - nie paruję jedzenia z piwem, zatem nie jest mięsne chlebowe, łagodny drożdżowy kwasek, średnia goryczka, przyjemna ziołowa, dłuższa
    Treściwość - łagodna pełnia

    Kellerowa/zwicklowa czyli niefiltrowana klasyka, doprawiona wyraźniejszą jak na styl goryczką. Można pić i pić. Bardzo fajne piwko.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...