Hösl Mitterteich, Whiskey-Weisse

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #16
    Piwo po schłodzeniu uciekało z butelki, ale piana znika szybko.
    Potwierdzam wyczuwalną nutę słodu wędzonego. Piwo poprawne.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12761

      #17
      U mnie aromat raczej niezbyt intensywny, czuć drożdże, dalej goździk
      Barwa - duże zmętnienie, jasno-brunatna
      Piana - niezbyt gęsta jak na pszenicę, krótka
      Wysycenie - wysokie nawet w pszenicznych kategoriach, gryzie.
      Smak - cytrusy, ciut karmelu w tle, lekka wędzoność, trochę ziemiste
      Treściwość - pełne

      Przeszkadzało mi to trochę za wysokie wysycenie, ale widzę że różnie z nim jest. Może to kwestia refermentacji i temperatur podczas transportu, nie wiem.

      W każdym razie ciekawe piwo. Drink-Hala, Wrocław

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

        #18
        Wysycenie jest rzeczywiście potężne. To musowanie na języku jest wręcz za duże. Piwo najlepsze jest w aromacie, który jest brzoskwiniowo-alkoholowy, i w posmaku, gdzie wychodzą fajne nutki ziemisto-torfowe.

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

          #19
          Foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12761

            #20
            Powrót po latach. 5,6% alk.

            Aromat - goździk, jest paloność torfowa, lekki banan
            Piana - zdecydowanie wysoka, całkiem zwarta, dość trwała, zostaje na szkle
            Barwa - zmętniony (trochę brunatny) bursztyn
            Wysycenie - tym razem nie było zbyt wysokie, nawet jak na styl średnie, wyraźniej musuje
            Smak - na początek wyraźniejsza słodowość torfowa, ale potem już owoce (takie pomiędzy brzoskwinią a bananem, właściwie bez cytrusów, choć z minimalnym kwaskiem), są goździki. Finisz torfowo-korzenny,, żywy, dłuższy
            Treściwość - wyraźniejsza pełnia

            No fajnie. Wysycenie tym razem nie przeszkadzało i wydało mi się nie tylko oryginalne, ale także bardzo dobre.

            Piwo powstało w związku z celebrowaniem partnerskiej współpracy pomiędzy Mitterteich z Górnego Palatynatu a angielskim Wetley Rocks:



            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12761

              #21
              Ciekawostka - eta ta sama, tylko w słowie "whiskey" pojawiło się dziwaczne "e", "i" też straciło kropkę. W słowie "Weisse" "e" oraz "i" już są poprawne. Click image for larger version

Name:	P1080256.JPG
Views:	40
Size:	21,0 KB
ID:	2317801

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Hösl Mitterteich, Mein Zoigl
                darekd
                Browar z bawarskiego Górnego Palatynatu, który słynie z Zoigli, niefiltrowanych piwach warzonych w browarach komunalnych (czyli wspólnych dla warzących w nim rodzin z danej miejscowości).
                Takim browarem Hösl, ale nie przeszkodziło mu nazwać swojego kellera: "Communbräu-Zoigl",...
                2023-06-25, 00:21
              • Javox
                Hösl Mitterteich, St. Bonifatius Zwick'l Kellerbier
                Javox
                Bawarski kellerek z alko 5.4%

                Piana - na dłużej pełna warstewka.
                Lacing - trochę było.
                Barwa - lekko zamglony, opalizujący jasny żółto-pomarańczowy.
                Gaz - średni.
                Aromat - słodkawa zbożowość, nuta drożdżowa, owocowość około cytrusowa (jak na zwickla)....
                2022-08-03, 16:15
              • darekd
                Hösl Mitterteich, Dunkles Weissbier Resi
                darekd
                Ciemna pszenica z bawarskiego Górnego Palatynatu.

                5,1% alk.

                https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...les-weissbier/

                Aromat - kwaskowe owoce, troszkę palonego słodu, lekki banan
                Piana - średnia, umiarkowanie trwała ze strzępkami kożuszka...
                2021-09-15, 22:47
              • darekd
                Hösl Mitterteich, Mein Helles
                darekd
                Dość znany browar z Górnego Palatynatu (Bawaria).

                Wygląda na to, że obecnie to ich flagowy helles:

                https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/mein-helles/

                4,8 alk.

                Aromat - słodowy (zbożowe ziarno)
                Piana - dość wysoka i zwarta, średnie trwałość,...
                2021-07-17, 22:46
              • wpadzio
                Hösl Mitterteich, Lager Hell
                wpadzio
                Jeszcze jedna interpretacja klasycznego niemieckiego dolniaka z bawarskiego browaru Hösl w Mitterteich. Piwa z tego browaru widywane są coraz częściej w naszych sklepach, nawet osiedlowych. Lager Hell ma 4,9% alkoholu i skład na etykiecie podany w sposób podstawowy. Co ciekawe producent nie przyznaje...
                2017-10-13, 10:03
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...