Hösl Mitterteich, Whiskey-Weisse

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

    #16
    Piwo po schłodzeniu uciekało z butelki, ale piana znika szybko.
    Potwierdzam wyczuwalną nutę słodu wędzonego. Piwo poprawne.
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12557

      #17
      U mnie aromat raczej niezbyt intensywny, czuć drożdże, dalej goździk
      Barwa - duże zmętnienie, jasno-brunatna
      Piana - niezbyt gęsta jak na pszenicę, krótka
      Wysycenie - wysokie nawet w pszenicznych kategoriach, gryzie.
      Smak - cytrusy, ciut karmelu w tle, lekka wędzoność, trochę ziemiste
      Treściwość - pełne

      Przeszkadzało mi to trochę za wysokie wysycenie, ale widzę że różnie z nim jest. Może to kwestia refermentacji i temperatur podczas transportu, nie wiem.

      W każdym razie ciekawe piwo. Drink-Hala, Wrocław

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

        #18
        Wysycenie jest rzeczywiście potężne. To musowanie na języku jest wręcz za duże. Piwo najlepsze jest w aromacie, który jest brzoskwiniowo-alkoholowy, i w posmaku, gdzie wychodzą fajne nutki ziemisto-torfowe.

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

          #19
          Foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12557

            #20
            Powrót po latach. 5,6% alk.

            Aromat - goździk, jest paloność torfowa, lekki banan
            Piana - zdecydowanie wysoka, całkiem zwarta, dość trwała, zostaje na szkle
            Barwa - zmętniony (trochę brunatny) bursztyn
            Wysycenie - tym razem nie było zbyt wysokie, nawet jak na styl średnie, wyraźniej musuje
            Smak - na początek wyraźniejsza słodowość torfowa, ale potem już owoce (takie pomiędzy brzoskwinią a bananem, właściwie bez cytrusów, choć z minimalnym kwaskiem), są goździki. Finisz torfowo-korzenny,, żywy, dłuższy
            Treściwość - wyraźniejsza pełnia

            No fajnie. Wysycenie tym razem nie przeszkadzało i wydało mi się nie tylko oryginalne, ale także bardzo dobre.

            Piwo powstało w związku z celebrowaniem partnerskiej współpracy pomiędzy Mitterteich z Górnego Palatynatu a angielskim Wetley Rocks:



            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12557

              #21
              Ciekawostka - eta ta sama, tylko w słowie "whiskey" pojawiło się dziwaczne "e", "i" też straciło kropkę. W słowie "Weisse" "e" oraz "i" już są poprawne. Click image for larger version

Name:	P1080256.JPG
Views:	37
Size:	21,0 KB
ID:	2317801

              Comment

              Przetwarzanie...
              X