Wagner (Merkendorf), Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Wagner (Merkendorf), Pils

Kolejny solidny produkt z browaru w Merkendorf. Kolor to bardzo ładny odcień jasnego bursztynu. Piana umiarkowanie trwała, puszysta. Zapach umiarkowanie intensywny, lekko pikantny i ziołowy. W smaku przez chwilę miałem wrażenie lekkiej maślaności. Goryczka umiarkowana, wyraźnie aromatyczna i ładnie narastająca w długim finiszu. Wysycenie ok. Zawartość alkoholu 4,9%, czyli dość typowa dla frankońskich pilsów. Butelka euro 0,5l, kontry brak. Dobry, aromatyczny, frankoński pils.
    Last edited by delvish; 2010-09-20, 21:35.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Moje było anemicznie blade, niestety. Z piany to głownie ostał się kożuszek, była chwilowo biała i drobna.
    Piwo pachnie chmielem. I już. W smaku goryczka, ale podszyta lekko palonym słodem i jakby karmelem...? Może też owoce...?
    Gazu dość dużo. Butelka euro, kapsel browaru z gwiazdą, etykieta charakterystyczna i czytelna.
    Smaczny pils.

Comment

• Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

Bardzo smaczny pils. Kolor faktycznie trochę anemiczny, ale dalej jest znacznie lepiej. Piana biała i drobna redukuje się do cienkiej warstwy dość szybko, niemniej zostawia ślady na szkle. Zapach intensywnie ziołowy, co mi bardzo odpowiada. W smaku również się ona objawia, goryczka jest średniomocna, ale przyjemna, a wszystko to uzupełniają nuty słodowo-chlebowe w tle. Wysycenie średnio-wysokie bardzo dobrze współgra z charakterem piwa.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...
        X