Zirndorf, Landweizen Hefetrüb

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Zirndorf, Landweizen Hefetrüb

Piwo ma 5,1%. Pomarańczowo-herbaciane, mętne. Piana kremowo-biała, drobna, średniowysoka i średniotrwała.
    Pachnie drożdżowo i słodowo, trochę też chlebowo, dalej wywąchać można banany i coś - śladowo - chemicznie ostrego (jakby farba, rozpuszczalnik albo inne g...?).
    W smaku znowu - przez chwilę, na początku, jakaś dziwna, metaliczna chemia, na szczęście szybko ustąpiła lekkim słodom i drożdżom. Wrażenie pewnej wodnistości.
    Dużo gazu. Butelka euro, kapsel browaru z lwem, idylliczna etykieta z kosiarzem (der Mäher? ).
    Piwo w zasadzie spokojowo do wypicia, ale jakoś mnie nie urzekło...
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Aromat - drożdże, w tel lekkie nuty bananowo-owocowe, nut chemicznych nie wyczułem
    barwa - taka herbata z miodem, mętność
    piana - obfita, ale niezbyt trwała
    wysycenie - w normie
    smak - drożdżowe nuty przede wszystkim, lekka goryczka, kwaskowość znikoma, ani cytrusy, ani banany właściwie nie wyczuwalne. Treściwość niezbyt duża
    Końcowe odczucia dokładnie jak u Pancernika: jak najbardziej pijalne, niespecjalnie "urzekalne".

Comment

• Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

W pełni zgadzam się z przedmówcami. Szału nie ma. Jakoś za mało pszenicy w pszenicy.
      Kupiłem w Rzeszowie w Piwach Regionalnych. Cena 6,15 zł.

Comment

• sibarh
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,90 zł.

Jak wskazuje nazwa Landweizen, piwo jest zapewne weizenem wyprodukowanym podobnie tradycyjnymi metodami, jak landbiery.

Kolor: Jak na weizena dość ciemny, bo trochę wpada w brąz. Kojarzy mi się z frankońskimi dunkelami. Solidnie mętny, z widocznymi drożdżowymi artefaktami.
          Piana: Dość wysoka, opada do szczelnej warstwy, słabo osiada na ściankach.
          Zapach: Chyba rzeczywiście jest coś na rzeczy z moją hipotezą z góry, bo mało tu czuć nut typowo weizenowych. Owszem, jest trochę goździków, ale równie silna jest chlebowa słodowość.
          Smak: Tu już weizena trochę więcej, choć bardziej w stronę bananów. Jest nieprzesadna treściwość i wyraźna nuta słodowa, zaś wrażenie pokrewieństwa z landbierami spotęgowane jest przez niezbyt duże nagazowanie.
          Opakowanie: Jak na zdjęciu Sibarha. Przecudnie kiczowaty landszafcik.
          Uwagi: Ciekawa hybryda. Na weizena rzeczywiście piwo jest za mało weizenowe, ale i tak pije się bardzo przyjemnie.

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Kolor ciemnej pomarańczy, nieco ciemniejszy niż tradycyjny weizen.
            Piana niezbyt wysoka i mało trwała, ale opada do całkiem sporego kożuszka.
            Zapach bardzo przyjeny i intensywny, słodki i delikatny, owocowy.
            Smak również łagodny, słodowo-bananowy z dosyć mocno, jak na pszenicę, goryczkowym finiszem.
            Nagazowanie jest za ostre, bardzo drobne. Szczypie w język i zaburza smak.
            Opakowanie jak na zdjęciu sibarha.

Nie jest to najlepsza pszenica jaką piłem. Po paru łykach robi się mdła i trochę wodnista, natomiast finisz bardzo cierpki.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12479

Obecnie piwo wydaje mi się obecnie bardziej kwaskowo-owocowe, rześkie. Ogólnie ok, pije się dobrze.

Comment

Przetwarzanie...