Reichold, Hefe-Weizen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Reichold, Hefe-Weizen

Pszenica warzona przez rodzinny biznes - Brauerei Gasthof Reichold w Hochstahl (to w zasadzie "przedwieś" Aufsess), szczegóły: www.brauerei-reichold.de.
    Oprócz Hefe-Weizena warzą jeszcze Lager (jest na forum) i Zwick'la. Hefe-Weizen ma 5,0% alko.
    Jest klasycznie miodowo-pomarańczowy i, oczywiście, mętny. Piana lekko-brudno-biała, średniowysoka i - ku mojemu zaskoczeniu - krótkotrwała...
    Piwo pachnie zbożem i słodem, z "tematów" pszenicznych dominują banany. W smaku najpierw lekka goryczka i słód, w tle banany i goździki. Duuużo gazu...
    Butelka NRW, kapsel browaru, estetyczna, klasyczna etykieta, czytelna. O ile mnie pamięć nie myli, kupiłem w Zofmarze .
    Generalnie smaczna pszenica, trochę balonująca...
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,60 zł.

Kolor: Bardzo mętny, wpada w silny, matowy pomarańcz.
    Piana: Koszmar jakiś Nalewanie trwa dobrych kilka minut, bo taka jest trwała i nie chce opadać, żeby zrobić miejsce dla reszty.
    Zapach: Bardzo silny, rzeczywiście mocno słodowy i zbożowy. Jeśli chodzi o nuty weizenowe, to banan i goździk są w równowadze.
    Smak: Niespecjalnie treściwe, nut weizenowych też nie ma jakoś w przesadzie. Goryczka ciut wyższa niż to zwykle bywa (czyli po prostu wyczuwalna). W tle lekkie nuty kwaskowato-cierpkawe.
    Opakowanie: Bardzo prosta i bardzo klasyczna etykieta, ale lubię takie. Na kontrze malutkie zdjęcie browaru. Do tego prosty firmowy kapselek.
    Uwagi: Bez problemu wypijalne, ale jest to mocno przeciętny weizen. Za mało treści i charakteru.
    Attached Files

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Aromat: weizenowy, guma balonowa, przewaga fenoli i goździków, trochę dentystyczny

Piana: bardzo wysoka, gęsta, trwała

Barwa: jasnożółte, mętne

Smak: weizenowy, mocno obecne goździki, aż wchodzą w posmaki dentystyczne. Mało rozbudowany, niezbyt ciekawy.

Goryczka: niska

Odczucie w ustach: nieco wodniste, lekko szorstkie

Ogólne wrażenie: słaby weizen, stanowczo zbyt goździkowy

Comment

Przetwarzanie...