Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
Wyświetlenie odpowiedzi
Meinel-Bräu, Weizenbock
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziNo..., jak to mówią na południu Niemiec: "szapoba!"
Jedna myśl tylko mnie męczy - ta ostatnia flaszeczka, kurząca się w moim garażu, to warka pierwsza czy (medalowa) druga?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziTeraz wiadomo skąd taki jasny kolor.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziO, to już uważasz go za jasny?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziTo się nazywa wychowanie. Szary człowiek płodzi sobie potomka, żeby mu piwo ze sklepu przynosił, a ci mają dziewczynę, która im piwo warzy.
Comment
-
-
To dość oryginalny weizenbock. Ma wszelkie cechy klasycznego hefeweizena i dopiero pod koniec butelki wyczuwalna jest ta słodowa lepkość w ustach. Dzięki temu piwu nabrałem pewności, że poznańska mocna pszenica z Brovarii spokojnie kwalifikuje się pod weizenbocka.
Weizenbocki to ciągle rarytas w polskich sklepach, ale widzę że robi się coraz bardziej ciekawie bo to piwo przełamuje tendencje w stylu. No chyba, że tak jak postulował jacer powinna powstać nowa kategoria doppelweizen.
Nr mojej flaszki to 4642 (do 06.II.2011).Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziNr mojej flaszki to 4642 (do 06.II.2011).JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika perłyfan Wyświetlenie odpowiedziTo jak te piwa są numerowane? Ja mam numer 5194 ( data na krawatce 25.01.10 )
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziZ pierwszej warki powstało 8000 numerowanych butelek, które szybko się rozeszły. Powstała więc nowa warka o łącznie trzykrotnie większym wolumenie.
Comment
-
-
Zasugerowałem się tą wypowiedzią...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziA to zależy od numeracji. Jeśli ponad 8000 to druga.
... i myślałem, że jest ciągłość numeracji od 1 do 8000 pierwsza warka i od 8001 do 32000 druga.
A wygląda na to że obie numerowane są od 1.
Ciekawe czy mojego rocznego weizenbocka da się wypić ?Last edited by perłyfan; 2011-01-13, 09:55.JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika perłyfan Wyświetlenie odpowiedziCiekawe czy mojego rocznego weizenbocka da się wypić ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziEkstrakt n/n, alkohol 6,5% vol., butelka NRW.
Zakupione w Marii za 6,5 zł
Piana wyśmienita, wysoka, drobna i kremowa, utrzymała się do samego dna.
Kolor moim zdaniem za jasny, pomarańczowy, z górnych zakresów weizena. Być może dolnych weizenbocka?
Zapach piękny bananowo-goździkowy, z dominacją tych pierwszych. Na drugim planie owoce, cytrusy. Aromatów koźlakowych nie stwierdziłem.
Smak złożony. Mocne banany i cytrusy ale i coś na kształt suszonych owoców. Dochodzi do głosu przyjemny alkohol, który dobrze rozgrzewa. Przy zatkanym nosie, kiedy wyeliminowałem aromaty estrowe, daje o sobie znać słód o smaku skórki chleba i piwo przypomina bocka.
Wysycenie bardzo duże, idealnie pasuje.
Foto butelki się zapodziało ale się znajdzie
Pyszne piwo choć można uznać że jest obok stylu - za jasne, aromaty wyłącznie estrowo-fenolowe, smak w pierwszej chwili też niezbyt weizenbockowy. Nie mniej warto!!!
Nie wiem jak robi to pani Helga... ups... Monika, ale utrzymać podobny smak piwa przez tyle lat to wyższa szkoła jazdy. Albo uporu
Comment
-
Comment