Mager, Ur-Hell

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Mager, Ur-Hell

Piwo warzone przez niewielki browar Mager w Pottenstein. Strona www.brauerei-mager.de podaje, że browar jest od roku 1774 w posiadaniu rodziny.
    Piwo ma 4,9% alko, jest jasnozłotobursztynowe, lekko jakby przybrudzone. Piana krótkotrwała, biała i drobna, zostaje po niej plama na powierzchni.
    Pachnie przede wszystkim owocowo-kwiatowo, orzeźwiająco, dalej słaby słód. W smaku na początku głównie słód z akcentami chlebowymi, delikatna goryczka, która z czasem łagodnie dominuje.
    Gazu niewiele, i bardzo dobrze. Butelka euro, goły kapsel, etykieta - taka sama dla (chyba) wszystkich piw browaru przedstawia zaprzęg konny, ciagnący beczkę.
    Jak podają na stronie, jest to godło browaru i pochodzi stąd, że kiedy jeszcze używano naturalnego lodu, piwo musiało być przetransportowane do leżakowania do piwnicy, odległej o 800 metrów.
    Dokonywano tego zaprzęgiem, który ciągnął drewnianą beczkę o pojemności 4.000 litrów. Po leżakowaniu (6-8 tygodni) piwo wracało w ten sam sposób do browaru do rozlania w beczki i butelki.
    Etykieta opisana gotykiem, jedynie na krawatce oznaczenie rodzaju piwa.
    Ciekawe, orzeźwiające i łagodne piwo, polecam. Przywiozłem z Piotrkowa .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Aromat - moim zdaniem wyczuwalny jest aromatyczny chmiel i lekki słód
    barwa - słomka
    piana - obfita, szybko się dziurawi, niezbyt trwała, lekko oblepia szkło
    wysycenie - odpowiednie, niezbyt duże ale szczypie w język
    smak - leciutkie piwo z przyjemną chmielową goryczką, te chlebowe akcenty są, ale moim zdaniem bardzo delikatne. Niczym specjalnym nie zaskakuje ale i nie można się do niczego przyczepić (no może do minimalnej metalicznej nuty na początku) - przyjemne, klasyczne, odpowiednie do gaszenia pragnienia. Dodam, że w tle obrazka na ecie widnieje zamek górujący nad Pottenstein.

Comment

• sibarh
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        smak - leciutkie piwo z przyjemną chmielową goryczką, te chlebowe akcenty są, ale moim zdaniem bardzo delikatne. Niczym specjalnym nie zaskakuje ale i nie można się do niczego przyczepić (no może do minimalnej metalicznej nuty na początku) - przyjemne, klasyczne, odpowiednie do gaszenia pragnienia.
        Po latach minimalna metaliczna nuta przerodziła się heavy-metalowy akord, ale dość specyficzny. Nie czuć go w aromacie, w smaku specyficzna dziwna, łodygowa goryczka, ale test na skórze to już krew i bilon. Tylko te chlebowe akcenty zostały delikatne...

Tym piwem nie chwalą się na swojej stronie:

Z drugiej strony wiele witryn z frankońskimi browarami nie są aktualizowane od lat.

Nie wiem czy to jednorazowa wpadka, czy raczej problem technologiczny, mam jeszcze ich marcowe...

Comment

Przetwarzanie...