Mager, Ur-Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

    #1

    Mager, Ur-Hell

    Piwo warzone przez niewielki browar Mager w Pottenstein. Strona www.brauerei-mager.de podaje, że browar jest od roku 1774 w posiadaniu rodziny.
    Piwo ma 4,9% alko, jest jasnozłotobursztynowe, lekko jakby przybrudzone. Piana krótkotrwała, biała i drobna, zostaje po niej plama na powierzchni.
    Pachnie przede wszystkim owocowo-kwiatowo, orzeźwiająco, dalej słaby słód. W smaku na początku głównie słód z akcentami chlebowymi, delikatna goryczka, która z czasem łagodnie dominuje.
    Gazu niewiele, i bardzo dobrze. Butelka euro, goły kapsel, etykieta - taka sama dla (chyba) wszystkich piw browaru przedstawia zaprzęg konny, ciagnący beczkę.
    Jak podają na stronie, jest to godło browaru i pochodzi stąd, że kiedy jeszcze używano naturalnego lodu, piwo musiało być przetransportowane do leżakowania do piwnicy, odległej o 800 metrów.
    Dokonywano tego zaprzęgiem, który ciągnął drewnianą beczkę o pojemności 4.000 litrów. Po leżakowaniu (6-8 tygodni) piwo wracało w ten sam sposób do browaru do rozlania w beczki i butelki.
    Etykieta opisana gotykiem, jedynie na krawatce oznaczenie rodzaju piwa.
    Ciekawe, orzeźwiające i łagodne piwo, polecam. Przywiozłem z Piotrkowa .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12755

    #2
    Aromat - moim zdaniem wyczuwalny jest aromatyczny chmiel i lekki słód
    barwa - słomka
    piana - obfita, szybko się dziurawi, niezbyt trwała, lekko oblepia szkło
    wysycenie - odpowiednie, niezbyt duże ale szczypie w język
    smak - leciutkie piwo z przyjemną chmielową goryczką, te chlebowe akcenty są, ale moim zdaniem bardzo delikatne. Niczym specjalnym nie zaskakuje ale i nie można się do niczego przyczepić (no może do minimalnej metalicznej nuty na początku) - przyjemne, klasyczne, odpowiednie do gaszenia pragnienia. Dodam, że w tle obrazka na ecie widnieje zamek górujący nad Pottenstein.

    Comment

    • sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

      #3
      Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12755

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        smak - leciutkie piwo z przyjemną chmielową goryczką, te chlebowe akcenty są, ale moim zdaniem bardzo delikatne. Niczym specjalnym nie zaskakuje ale i nie można się do niczego przyczepić (no może do minimalnej metalicznej nuty na początku) - przyjemne, klasyczne, odpowiednie do gaszenia pragnienia.
        Po latach minimalna metaliczna nuta przerodziła się heavy-metalowy akord, ale dość specyficzny. Nie czuć go w aromacie, w smaku specyficzna dziwna, łodygowa goryczka, ale test na skórze to już krew i bilon. Tylko te chlebowe akcenty zostały delikatne...

        Tym piwem nie chwalą się na swojej stronie:



        Z drugiej strony wiele witryn z frankońskimi browarami nie są aktualizowane od lat.

        Nie wiem czy to jednorazowa wpadka, czy raczej problem technologiczny, mam jeszcze ich marcowe...

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Petitpierre
          Cornelissen, Herkenrode Noctis
          Petitpierre
          Drugie z piw warzonych wcześniej (poza Vesper), tym razem Dubbel, piwo do spożywania podczas mszy wieczornych, stąd nazwa. Z ciekawostek, chmiel angielski, zioła z ogrodu klasztornego, jeden słód monachijski, miesiąc w beczce dębowej. Beczkę czuć od razu, waniliowo i słodko. Nawet jak syrop...
          2022-10-31, 10:21
        • darekd
          Gryf, [Spirifer] Jack Daniels BA
          darekd
          Ekstr. 21%
          Alk. 8,1%

          Egzemplarz archiwalny, data - czerwiec 2020

          Aromat - palony słód z cierpkimi owocami, trochę czekolada, minimalna kawa
          Piana - wyższa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka, minimalnie zostaje na szkle
          Barwa - smolisto-czarna,...
          2021-11-07, 22:20
        • darekd
          1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
          darekd
          Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

          https://selsky-pivovarek.cz/

          "Czech-American Amber Ale"
          13,5% ekstr.
          5,3% alk.

          Słód czeski, chmiel amerykański

          Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
          2024-10-30, 00:53
        • darekd
          Lubrow, Eclaron Pils
          darekd
          Ekstr. 12%
          Alk. 5,1%

          Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

          W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

          Bez filtracji i pasteryzacji
          ...
          2024-09-18, 17:07
        • darekd
          Hacklberg, Urhell
          darekd
          Browar z dolnobawarskiej Pasawy (Passau).

          11,4% ekstr.
          4,9% alk.

          Pite bezpośrednio po ich Brotzeitbier:

          https://www.browar.biz/forum/showthr...21#post1370421

          Aromat - słodowy, znikomy chleb, ciut chmielu
          Piana - zdecydowanie...
          2020-08-15, 23:13
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...