Nothhaft, Antonius Starkbier Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Nothhaft, Antonius Starkbier Dunkel

Kupione w Zofmarze za 5,20 zł.

Butelka NRW 0,5 l, 7,5% alk. obj., ekstrakt 18,2 %.

Piwo występuje też w wersji jasnej, opisanej tutaj.

Kolor: Bardzo ciemny brąz.
    Piana: Średnio wysoka i szybko opada do mizernej warstewki.
    Zapach: Dość silny, przede wszystkim palono-kwaskowaty. W tle czuć też troszkę owocków i orzechów. Kojarzy mi się trochę ze słabszymi polskimi porterami, głównie ze Staropolskim.
    Smak: Pierwszy łyk to wrażenie potężnej treściwości, uzupełnionej o wyczuwalny alkohol. Potem pojawia się goryczka, według mnie przesadzona jak na piwo tego typu. Tłumi ona bardzo fajne rzeczy, które dzieją się w tle, czyli ciekawe nutki owocowo-orzechowe.
    Opakowanie: Etykieta prosta, stonowana. Kontry brak, sympatyczny firmowy kapselek.
    Uwagi: Przy mniejszej goryczce byłby to naprawdę udany ciemny podwójny koźlak. A tak jest tylko dobry.
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9797

Ciemnorubinowe (pod światło). Piana kremowa drobna, dość wysoka, redukuje się do centymetra.
    Pachnie słodowo-karmelowo-winnie, minimalny alkoholowy akcent. W smaku dominuje palony słód podparty alkoholową chropowatością, w tle słabe orzechy.
    Gaz raczej stonowany. Opakowanie, jak widać: NRW, kapsel browaru, wzornictwo identyczne z Antoniusem jasnym, jedyną różnicą jest kolor obwódki etykiety.
    Dość treściwe piwo, mnie smakowało bardziej, niż jasne. Kupione w Piotrkowie .

Comment

• yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

Kolor ciemny rubin.
      Piana dość wysoka, opada do cienkiej warstwy, pozostawia ślad na szkle i pozostaje do końca picia.
      Zapach średniointensywny, początkowo kwaskowato-karmelowy (ta kwaskowatość niezbyt przyjemna), potem bardziej wyczuwalny słód, w tle orzechy i alkohol.
      Smak słodowo-karmelowy, słodkawy, wyczuwalny alkohol i lekka goryczka.
      Wysycenie średnie.
      Opakowanie bez zmian.
      W skali 1-5 3,5.

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Kolor: ciemny brąz.
        Piana: Średnio i drobne pęcherzyki, nie za obfita, szybko opadła
        Zapach: Karmel, palone słody, praliny?

Smak: Treściwe, wyczuwalny karmel, lekka kwaskowość, orzechy włoskie, czekolada deserowa. Ogólnie odczucie jakbym jadł gorzkie czekoladki z wódką w środku, a lubię je :]

Po przełknięciu pojawia się także goryczka, nie wiem czy od alkoholu (7,5%) czy od chmielu czy paloności

Opakowanie: etykieta jak etykieta. Wszystko po niemiecku, coś tam o prawie czystości, ale poziomu BLG nie widziałem

Uwagi: tak jak kolega wyżej napisał
        Kojarzy mi się trochę ze słabszymi polskimi porterami
        dobre, mocne, rozpalające piwo, nawet w te upały weszło bardzo szybko. te 7,5% wyczuwalne ale dość szlachetnie
        Ogólnie jak nie lubię ciemnych piw, to to piwo nawet mi posmakowało, wypiłbym jeszcze raz w okolicach jesieni

termin początek lipca 2013
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
        X