Bamberg Klosterbräu, Bockbier Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Bamberg Klosterbräu, Bockbier Hell

Butelka 0,5 l z krachlą plastikową, alk. 7 %, ekstrakt n/n

Kolor: złoty z głębią, taki ciemno złoty.
    Piana: grube pęcherzyki, bez trudu nalewa się na 3-4 cm, szybko opada do wysepek na piwie i obrączki wokół.
    Zapach: szok! Fortunowaty. Na pierwszym planie gotowane warzywa, pod spodem nieokreślony słód.
    Smak: mało treściwy. Ciemny słód, niewielki karmel, jakaś metaliczność i spora, lekko piekąca goryczka kończąca każdy łyk. Test Kopyra (góglarko wyłapuj i pozycjonuj ) wykazał pochodzenie chmielowe.

Kolejny jasny kozioł, który mi nie podszedł ale ze względu na skłonność do piw gorzkich był wypijalny bez problemu.
    Warzywa w nosie to dla mnie nowość w piwach niemieckich (a tu TAKI browar), słodowość taka lekko grybowska, przechmielone.
    Ciekaw jestem opinii "sekcji zofmarowej" bo tam pewnie też ten kozioł się pojawił.
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

Piwo zakupione w Marii w Krakowie. Butelka 0,5l. Moc 7%, ekstrakt? Kolor jasny złoty, jak w zwykłym jasnym. Piana drobniutka, biała, średniej wielkości. Trwała. Zapach niezbyt intensywny, średnio mocny. Początkowo zdecydowanie słodowy, później wymieszane nuty słodowe z chmielowymi. Smak najpierw słodowy, słodkawy lekko. Później coraz silniej czuć chmiel. Silna goryczka o dość długim posmaku. Alkoholu nie nachalny, ale zauważalny. Wysycenie niskie, trochę go brak. Opakowanie bardzo starannie wykonane, ładne. Butelka na porcelanę, szkoda, że białą. Wzornictwo w żółtej tonacji, oczywiście stylistyka taka sama jak na innych piwach z Klosterbräu. Opakowanie zdecydowanie zachęca do zakupu. Niemieckim zwyczajem brak ekstraktu. To moje pierwsze piwo w tym stylu. Jak dla mnie to od zwykłego mocnego piwa ten Bock Hell niczym się różni. A te trochę bogatsze smaki można zwalić na browar, który standardowo warzy piwa o bogatym smaku. Piwo dobre, ale rewelacji nie ma. Oceniam je na 4+ (1 – 6).
    Attached Files
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
    X