Schwanenbräu, Weihnachtsbock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Schwanenbräu, Weihnachtsbock

Butelka z krachlą, alk. 6,9 % obj., ekstrakt n/n.
    Kupione w Marii za 6,5 zł.

Kolor: między ciemnym złotem a jasnym bursztynem.
    Piana: obfita, musiałem lać na dwa razy. Po kilkunastu minutach zostaje ładna kołdra na piwie i tylko trochę zmniejsza się w trakcie picia.
    Zapach: słód, zboże i nieco alkoholu.
    Smak: początkowo mocny słód, z czasem przechodzi w nie mniejszą goryczkę momentami piekącą i zalegającą. Pomiędzy nimi pojawiają się ciemne słody, karmel.
    Wysycenie: średnio wysokie, wystarcza do końca.

Piwo wydaje się niezbyt dobrze zbalansowane, targa zmysłami od słodyczy do goryczy. Niemniej mi posmakowało i inwestycje uważam za udaną.

Duxcra (albo ktoś od niego ) twierdzi, że ten sezon jest pierwszym kiedy Weihnachtsbock był rozlewany do butelek.
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

Podaj prosze miejscowosc, bo Schwannenbräu jest wiecej.

Comment

• leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

Oczywiście.

Chodzi o browar z Burgebrach.

Comment

• piwowar2
        • 2001.11
        • 588

A to interesujace, bo jeszcze w tamtym roku Bocka nie butelkowali. W tym roku 2 razy przejezdzdalem obok browaru, no i sie nie zatrzymalem. W styczniu nabijaja Doppelbocka - bedzie warto sie wybrac.

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Kolor: piwo jest całkowicie klarowne, bladozłote. Cholera, nigdy tych kolorów opisać nie potrafię
          Piana: dosyć wysoka, średniopęcherzkoywa, szybko redukuje się do obręczy. Opadając osadza się na ściankach.
          Zapach: słód i odrobina metalu z nutką alkoholu.
          Smak: słabiutko. Piwo zionie pustką jak umysły uczestniczek Jersey Shore. Właściwie nie ma tu jakiegoś konkretnego, wybijającego się smaku. Jest lekka słodowość, rozgrzewający przełyk (i trochę weń drapiący) alkohol, ale przede wszystkim woda i nijakość. Żadnego karmelu.
          Wysycenie: trochę za wysokie, ale może to i lepiej, bo bez tego jeszcze bardziej by było czuć wodnistość i pustkę.
          Opakowanie: standardowa niemiecka krachla, mało informacji, eta taka sobie.

Piwo nijakie aż do bólu.
          Last edited by WojciechT; 2013-12-22, 23:42.

Comment

• WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

I fotka:
            Attached Files

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

Aromat - wyraźny słód w kierunku karmelu, ciut ziemistości
              Piana - wysoka, średniotrwała, zostaje na szkle
              Barwa - jasnozłota
              Wysycenie - dość wysokie
              Smak - wyraźna słodowa podstawa, pod nią całkiem wyraźna jak na koźlaka goryczka, która pozostaje na języku po przełknięciu. Wraz z wysyceniem daje taki piekący posmak. Słody z tonami karmelu i nieco owoców. Goryczka potem bardziej wyraźna, ale taka trochę piołunowa i trochę wprowadza dysharmonię i pewną szorstkość.
              Treściowść - wysoka, w kategorii koźlaków klasyczna

Jasny koźlak, których w Frankonii hasa wiele. Przyzwoity, ale bez fajerwerków. Ogólnie zgadzam się z opinią Leony. Natomiast nie jest wodniste, ani nijakie i podobne do uczestniczek czegoś tam...

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Kupiłem w sklepie piwo o nazwie Weihnachtsbier ze świątecznym przeznaczeniem, ale niższymi parametrami.
                Podpowie mi ktoś, czy to jest to samo piwo ?

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kupiłem w sklepie piwo o nazwie Weihnachtsbier ze świątecznym przeznaczeniem, ale niższymi parametrami.
                  Podpowie mi ktoś, czy to jest to samo piwo ?
                  Ja piłem ostatnio to piwo - data 25.10.2018 i nie zmieniło woltażu. Smakowało mi dodam.

Jest bez zmian też eta.

To jest bożonarodzeniowy koźlak, a inne tego typu piwa (Weihnachstbier) mogą być inne i to nie tylko koźlaki, ale bardziej solidne klasyki. Np. opisywane ostatnio:

Attached Files
                  Last edited by darekd; 2018-01-18, 21:02.

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Serdecznie dziękuję za odpowiedź, czyli powinienem być w innym temacie.

Comment

• grodek
                      • 2015.06
                      • 527

KOLOR: złoty, klarowne.

PIANA: biała, średniopęcherzykowa, mało obfita i bardzo nietrwała.

AROMAT: owocowy, lekka słodowość, karmel, a po ogrzaniu nieco alkoholu.

SMAK: puste, wodniste, brak treściwości charakterystycznej dla koźlaka. W smaku nieco owoców, słodowości, goryczka jak na koziołka dość wyraźna, częściowo alkoholowa. W smaku przypomina jakiegoś "mózgotrzepa" fermentowanego w wyższej temperaturze.

WYSYCENIE: niskie, po kilkunastu minutach piwo było niemal całkowicie odgazowane. Potęgowało to niestety pustkę w smaku.

OGÓLNIE: Termin do 25.10.18. Zakupione w Drink Hali we Wrocławiu, cena 9,50 zł.
                      Kupiłem w ciemno, napis na etykiecie "Bierregion Oberfranken" był dla mnie synonimem dobrego piwa. Niestety srodze się zawiodłem, piwo dopiłem z niesmakiem.
                      Last edited by grodek; 2018-03-14, 20:04.
                      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

Przetwarzanie...
                      X