Rothenbach, Aufsesser Bock Bier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ramiel
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 207

    #1

    Rothenbach, Aufsesser Bock Bier

    Frankoński koźlak. Krachla 0.5 l, alk. 6.5%

    Kolor: ciemnobursztynowy, przejrzysty
    Piana: drobnoziarnista, niewielka, szybko opada
    Wysycenie: niskie
    Zapach: palony, piwniczny
    Smak: "kamienisty" (trochę jak w kellerze) lekko palony, wyczuwalna goryczka, treściwy

    Piwo specyficzne, w moim odczuciu smakuje jak krzyżówka kellera z koźlakiem. Nie powala ale wypić można
  • Ramiel
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 207

    #2
    Piwo:
    Attached Files

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Kupione w Zofmarze za 5,70 zł.

      Kolor: Przepiękna, bardzo głęboka czerwień. Idealnie w stylu.
      Piana: Wysoka, leciutko beżowawa, drobnoziarnista i gęsta. Opada jednak do cieniutkiej warstewki i niewiele osadza się na ściankach.
      Zapach: Bardzo silny, czuć go wysoko nad pokalem. Wyczuwa się przede wszystkim orzechy, poza tym lekką karmelowość, trochę nut palonych, nieśmiałe owocki i słodowe tło. Całość rzeczywiście budzi "piwniczne" skojarzenia, wspomniane przez Ramiela.
      Smak: Bardzo ciekawy, bo mocno wytrawny. Z początku czuć sporą treściwość, trochę orzechów i nut palonych oraz znikomą ilość owocków. Po chwili wrażenia trochę się rozmywają i pojawia się goryczka, która wraz z palonością utrzymuje się długo w posmaku. Przez cały czas w tle utrzymuje się też wyraźna ziemista nuta, rzeczywiście kojarząca się z landbierami.
      Opakowanie: Jak na zdjęciu Ramiela. Etykieta obsunięta brzydko aż do dna butelki, ale samo wzornictwo gustowne.
      Uwagi: na pewno nie jest to typowy koźlak, bo trochę brakuje mu treści i nut owocowo-karmelowych, ale piwo dobrze się pije. Dochodzę do wniosku, że bardziej pasowałaby do niego karkołomna kategoria podpalanego mocnego landbiera

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9802

        #4
        Piwo o barwie ciemnoherbacianej (chyba o ton ciemniejsze, niż na fotce). Piana raczej słaba, białokremowa, pozostaje kożuszek.
        Zapach winny z powiewem... (sorka!) ...zaschniętego szamba, pod tym czai się karmel. W smaku goryczkowy palony słód, lekki kwasek, nuty wędzone.
        Wysycenie niezbyt duże, tutaj jest OK. Krachla, granatowa, metaliczna eta w stylu browaru, dość dopracowana.
        Całkiem smaczny, lekko "dymny" koźlak, ale trochę dziwny ten zapaszek...

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

          #5
          Kolor: pod światło piękna ciemna czerwień - klarowne.
          Piana: opadająca szybko, po kilku chwilach znika pozostawiając tylko "kontynenty".
          Zapach: dziwne ale pierwsze wrażenie jak naturalny nawóz z palonym słodem ale później znika ten specyficzny zapach i pozostają tylko pozytywne zapachy.
          Smak: palony słonecznik, orzechy, końcówka bardzo goryczkowa, długo zalegająca.
          Wysycenie: znikome

          Ogólnie bardzo dobre piwo 4,5 (1-5). Widzę że Pancernik też miał w zapachu niespodzianki. Na szczęście nie odbija się to negatywnie na całości.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2011-01-04, 21:07.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

            #6
            He, obaj byliśmy blisko, w końcu "zaschnięte szambo" i "naturalny nawóz" to chyba ta sama rodzina "zapachowa"...

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12784

              #7
              Aromat - zapowiada treściwość - wyraźny słód z karmelem, chlebowośćią
              Piana - zdecydowanie wysoka, gęsta, kremowa, opada wolno zostając na szkle
              Barwa - miedziano-złota
              Wysycenie - niewysokie
              Smak - tu niespodzianka. Pojawił się wyraźny kwasek na starcie, aż na termin popatrzyłem i było ok. Kwasek taki owocowy, potem dochodzi słodowość, karmelowa, pojawiają się też goryczkowe akcenty, ziołowe, kwasek jest cały czas, dość cierpki, burzy harmonię piwa
              Treściwość - wysoka

              Czytając opisy, wydaje mi się że to jakaś jednorazowa przypadłość, szkoda.
              Inaczej byłoby bardzo smaczne.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12784

                #8
                Jeszcze jedno: 16,3 % Stammwürze

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Kolor ciemnej, dość mocnej herbaty. Piana wysoka, drobna, kremowa, krótka.
                  Aromat słodu, karmelu, palonego ziarna, przypalonego tosta.
                  Smak głównie kwaskowo-goryczkowy, choć nie pozbawiony akcentów karmelu, owoców i alkoholu. W końcówce pojawia się jeszcze cierpkość.

                  Sklepowe 6 zł za butelkę jest do przyjęcia mimo niezbalansowania i wyraźnej chropowatości. Zbyt mocna jak na styl paloność akurat pomogła mi wypić całość z umiarkowaną, nachalnie szarpaną przez nuty kwaskowe, przyjemnością. Do dziennika wpisuję "dostateczny".

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #10
                    Bardzo intensywny zapach, karmel, rodzynki, orzechy, słod - napisałbym że dawno nie piłem tak pachnącego koźlaka ale ja w ogole dawno nie piłem koźlaka w smaku umiarkowaa treściwość, słodowość, wyraźna jak na styl goryczka. Dużo tostów, także paloność. Całośc przypomina trochę mocniejsze scottish ale. Ogólnie bardzo dobry koźlak, choć mający kilka nieortodoksyjnych wstawek.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Lubrow, Silky Stout
                      darekd
                      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                      Chmiele - Pałacowy, Iunga

                      16% ekstr.
                      5,5% alk

                      Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                      2025-02-14, 03:52
                    • darekd
                      ? [Gryfus], Portowiec
                      darekd
                      Porter Bałtycki,
                      21% ekstr.
                      7,7% alk.

                      Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
                      Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
                      Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...
                      2025-01-10, 02:40
                    • darekd
                      Maryensztadt, Eisbock
                      darekd
                      Koźlak lodowy, czyli wymrażane piwo., 10,1% alk.

                      Aromat - dziwna nuta anyżowo- lukrecjowa, w tle śliwkowe, może nieco truskawkowe powidła
                      Piana - umiarkowana, trwalsza, z kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
                      Barwa - przy nalewaniu prawie czarna, pod światło bardzo ciemny...
                      2022-03-13, 01:00
                    • darekd
                      Roman, Adriaen Brouwer Oaked
                      darekd
                      Wschodnia Flandria.
                      Strong Dark Ale leżakowany w beczkach po sherry i whisky. 10% alk.

                      https://www.roman.be/en/brand/adriae...-brouwer-oaked

                      Adriaen Brouwer to XVII w. wybitny flamandzki malarz słynący z hulaszczego trybu życia.

                      Aromat -...
                      2023-11-30, 19:30
                    • darekd
                      The Musketeers, Troubadour Imperial Stout
                      darekd
                      Dawny kontraktowiec, który od 2019 r. jest całkiem sporym browarem stacjonarnym, działa w m.in. w budynku dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

                      9% alk.
                      45 IBU

                      https://www.themusketeers.be/nl/onze...es/troubadour-...
                      2025-03-02, 00:57
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...