Grasser, Huppendorfer Weinachtsfestbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

Grasser, Huppendorfer Weinachtsfestbier

Alkohol 5,5% ekstr. ???
    Butelka euro, kapsel dedykowany browarowi, etykieta w zimowej stylizacji, kontry brak.
    Kolor - bursztyn,
    Piana - gęsta, ale nietrwała
    Zapach - dominujaca nuta słodowa,
    Wysycenia - no, tu mogłoby być nieco lepiej - piwko dość szybko się wygazowuje
    Smak - piwo ciężkawe, dominuje goryczka z lekko słodkawą nutą.
    Piwo otrzymałem "pod choinkę" (dostępne w tyskim ALKO-SKLEPIE). Właściwie to żadna rewelacja. Jakby dobrze poszukać, można by wśród naszych piw znajeźć podobne, tylko bez bożonarodzeniowej etykiety.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9808

Się mi odleżało na po świętach .
    Kolor złotobursztynowy, własciwy treściwym lagerom. Piana białokremowa, drobna, ale krótkotrwała, pozostawia jedynie anemiczną obwódkę.
    Pachnie słodowo z akcentem karmelowym. W smaku łagodna goryczka z chlebowo-kwaskowym tłem i śladem karmelu, wyważ(rz)one .
    Gazu niedużo. Butelka euro, kapsel browaru, zimowa eta w stylu browaru, taka sobie.
    Piwo treściwe i smaczne .

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Related Topics

Collapse

• Piwowar
        Grasser, Huppendorfer Heller Kathrein Bock
        Piwowar
        Huppendorf to niewielka wioska, leżąca jakieś 15 km na wschód od miasta Bamberg. Rodzina Grasser produkuje tutaj piwo od roku 1750. Sam browar jest zapewne jeszcze starszy. Zakład produkuje ok. 5500 hl. piwa, 1500 hl. oranżady, a oprócz tegokilka rodzajów wódki. Wszystko to sprzedawane jest...
        2001-12-01, 20:17
      • marceli
        Grasser, Huppendorfer Zwickel
        marceli
        Piwo z mikrobrowaru Brauerei Gasthof Grasser z wioski huppendorf ktora lezy kilkanascie kilometrow na wschod od Bambergu.Jest to piwo typu zwickel czyli lager niefiltrowany i posiadajacy naturalny dwutlenek wegla(w praktyce oznacza to mniejsze nagazowanie)o mocy 4,6%.Kolor metny i blady ,zapach chmielowy...
        2007-01-26, 19:19
      • Pancernik
        Grasser, Huppendorfer Hefeweizen
        Pancernik
        Złotopomarańczowe piwo, lekko mętne. Woltaż: 5,2%. Biała, drobna, sztywna, wysoka i całkiem trwała piana.
        Zapach intensywnie goździkowo-bananowy. W smaku harmonijne połączenie lekkiej goryczki i słodu, dalej banan, minimalne cytrusy.
        Gaz lekko drapie w gardle. Butelka euro,...
        2010-10-01, 10:09
      • marceli
        Grasser, Huppendorfer Vollbier
        marceli
        Piwo z okolic Bambergu-kolor ciemny bursztynowy,zapach slodowy,maslany z lekka ziolowa otoczka.Smak pelny dobrze wywarzony-maslane nutki slodowe i przytlumiony chmiel bogactwo smaku ktoremu pomaga male nagazowanie-jednym slowem wspaniale piwo.z kilkunastu piw ktore przywiozlem z bambergu i okolic to...
        2007-01-29, 21:31
      • VanPurRz
        Grasser, Huppendorfer Josefi Bock
        VanPurRz
        Alkohol 7%. W zapachu słodowość (ale wyczuwalny siarkowodór). Klarowne w kierunku słomkowego (jak na bocka to słabo). Piana dość zwarta, utrzymująca się długo, drobne pęcherzyki
        Smak - bardzo ostry, wyraźna słodowość, wręcz słodkie, gdzieś w tle złamane strą goryczką z finiszem...
        2011-06-12, 16:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...