Göller, Bockbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #1

    Göller, Bockbier

    Na wstępie zaznaczam, że to inne piwo niż Herbst Bock z tego browaru:



    Aromat - b. ciekawy, słodowy, lekki karmel, lekko kwiatowe, ale też drożdże
    barwa - jak u Tapira na zdjęciu Herbst Bocka, nie do końca klarowne /IMO nie jest zbytnio filtrowane, co wpływa na smak/
    piana - nie robi zbyt wielkiego wrażenia, nie jest trwała
    wysycenie - odpowiednie, nie jest niskie.
    smak - przede wszystkim bogaty. Najbardziej do głosu dochodzą takie oryginalne winne smaczki, które dobrze komponują się z lekkimi nutami alkoholu /oczywiście nienachalnego/. Ale zaraz pod tym kryje się subtelna karmelowość i fajne kellerowe smaczki chlebowo-drożdżowe. Treściwość odpowiednia, nie jest ciężkie. Oryginalne, nietuzinkowe, bardzo dobre. Kolejny pyszny koźlak /po ciemnym doppelbocku z St. Georgen Bräu/ dostępny we wrocławskiej Drink Hali.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo ma 7%:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

      #3
      Zaiste bardzo smaczny koźlak. Jedynym jego mankamentem jest mizerna piana. Ale poza tym same plusy. Kolor jasny rubin, zapach słodowo - karmelowy, w smaku jest owocowość, jest lekko landrynkowa słodycz, jest goryczka, wyczuwam również posmaki drożdżowe. Tak jak zauważył kolega w pierwszym poście, pijąc to piwo wyczuwa się winny posmak, przyjemne urozmaicenie smaku.

      Nie miałem okazji zbyt często próbowac koźlaków, ale ten zalicza się do najsmaczniejszych.

      Moja ocena : +4.

      Comment

      • yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

        #4
        Smaczne piwo. Piana niewielka, szybko opada do cieniutkiej warstwy, zostawia ślad na szkle.
        Zapach średniointensywny, słodowo-karmelowy, lekki alkohol.
        Smak chlebowo-winny, karmel, przyjemna goryczka utrzymująca sie dość długo, w tle orzechy.
        Wysycenie w sam raz.
        Opakowanie jak na zdjęciu Sibarha.
        Moja ocena 4,5.

        Comment

        • Aleksandros
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 352

          #5
          Kolor: Ciemny brąz z czerwonymi przebłyskami. Piwo jest klarowne. 4,5
          Piana: Gęsta, beżowa, zwarta. Średnio obfita. Zostawia ślady na kuflu, dość trwała. 4
          Zapach: Mocny, słodowy. Czuć delikatne nuty karmelowe i skórkę od chleba. 4,5
          Smak: Słodowy, ale piwo nie jest za słodkie. Dość wyraźna paloność, do tego skórka od chleba i nienachalna goryczka. Bardzo przyjemna kombinacja. 5
          Wysycenie: Średnie, w porządku. 4
          Opakowanie: Estetyczne, butelka z zamknięciem patentowym, brak ekstraktu. 4
          Uwagi: Bardzo przyjemny koźlak, nie za słodki, chyba nieco bardziej palony niż przeciętny niemiecki bock. Polecam!

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Piękny brązowo-wiśniowy kolor, idealnie klarowny. Wysoka czapa drobnej kremowej piany.
            Aromat słodowy z wyraźnym elementem przypieczonego chleba.
            W smaku raczej wytrawne. Dominujący karmel, za nim spore nuty palone i delikatniejsze winno-owocowe. Goryczka znikoma, wręcz brak.

            Dobry, wytrawny kozioł. Nieco zbyt palony ale przez to niesztampowy. 6,5 zł za butelkę było trafioną inwestycją.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Störtebeker, Herbst-Festbier
              darekd
              Jesienny Festbier.

              13,3% ekstr.
              5,8% alk.

              Tym razem nie podali jakie chmiele:

              https://www.stoertebeker.com/herbst-festbier

              Aromat: słodowy z karmelem
              Piana - zdecydowanie wysoka, trwała, lekki kożuszek na dłużej
              Barwa - bursztynowa...
              2024-11-17, 22:25
            • ariusz
              Barfüßer Ulm, Bockbier
              ariusz
              Barfüßer: browary restauracyjne znajdujace sie w kilku miastach w Badenii-Wirtembergii oraz w Bawarii. Ja odwiedzilem tym razem Barfüßer Ulm (Badenia-Wirtembergia).

              Ekstrakt 16,8% alc. vol. 6,9%
              - Kolor: bursztynowy.
              - Zapach: wyrazisty slodowy.
              - Piana: niezbyt...
              2018-02-12, 23:09
            • darekd
              Göller [Greifenklau], Weizen
              darekd
              Greifenklau to browar z Bambergu, ale akurat pszenice warzy im podobno Göller.
              (jednak ma to być inne piwo, niż te co warzą pod własną marką)

              5% alk.

              Aromat - goździk, banany
              Piana - dość wysoka, gęsta, umiarkowanie trwała
              Barwa - mętne...
              2018-01-28, 22:40
            • darekd
              Gusswerk, Eisbergbock
              darekd
              Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

              11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

              Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

              Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
              2025-04-08, 23:58
            • darekd
              Piwoteka, Placebo
              darekd
              Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

              12,5% ekstr.
              6,2% alk.

              Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
              2025-03-31, 23:34
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...