Göller, Bockbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Göller, Bockbier

Na wstępie zaznaczam, że to inne piwo niż Herbst Bock z tego browaru:

Aromat - b. ciekawy, słodowy, lekki karmel, lekko kwiatowe, ale też drożdże
    barwa - jak u Tapira na zdjęciu Herbst Bocka, nie do końca klarowne /IMO nie jest zbytnio filtrowane, co wpływa na smak/
    piana - nie robi zbyt wielkiego wrażenia, nie jest trwała
    wysycenie - odpowiednie, nie jest niskie.
    smak - przede wszystkim bogaty. Najbardziej do głosu dochodzą takie oryginalne winne smaczki, które dobrze komponują się z lekkimi nutami alkoholu /oczywiście nienachalnego/. Ale zaraz pod tym kryje się subtelna karmelowość i fajne kellerowe smaczki chlebowo-drożdżowe. Treściwość odpowiednia, nie jest ciężkie. Oryginalne, nietuzinkowe, bardzo dobre. Kolejny pyszny koźlak /po ciemnym doppelbocku z St. Georgen Bräu/ dostępny we wrocławskiej Drink Hali.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo ma 7%:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

Zaiste bardzo smaczny koźlak. Jedynym jego mankamentem jest mizerna piana. Ale poza tym same plusy. Kolor jasny rubin, zapach słodowo - karmelowy, w smaku jest owocowość, jest lekko landrynkowa słodycz, jest goryczka, wyczuwam również posmaki drożdżowe. Tak jak zauważył kolega w pierwszym poście, pijąc to piwo wyczuwa się winny posmak, przyjemne urozmaicenie smaku.

Nie miałem okazji zbyt często próbowac koźlaków, ale ten zalicza się do najsmaczniejszych.

Moja ocena : +4.

Comment

• yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

Smaczne piwo. Piana niewielka, szybko opada do cieniutkiej warstwy, zostawia ślad na szkle.
        Zapach średniointensywny, słodowo-karmelowy, lekki alkohol.
        Smak chlebowo-winny, karmel, przyjemna goryczka utrzymująca sie dość długo, w tle orzechy.
        Wysycenie w sam raz.
        Opakowanie jak na zdjęciu Sibarha.
        Moja ocena 4,5.

Comment

• Aleksandros
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 352

Kolor: Ciemny brąz z czerwonymi przebłyskami. Piwo jest klarowne. 4,5
          Piana: Gęsta, beżowa, zwarta. Średnio obfita. Zostawia ślady na kuflu, dość trwała. 4
          Zapach: Mocny, słodowy. Czuć delikatne nuty karmelowe i skórkę od chleba. 4,5
          Smak: Słodowy, ale piwo nie jest za słodkie. Dość wyraźna paloność, do tego skórka od chleba i nienachalna goryczka. Bardzo przyjemna kombinacja. 5
          Wysycenie: Średnie, w porządku. 4
          Opakowanie: Estetyczne, butelka z zamknięciem patentowym, brak ekstraktu. 4
          Uwagi: Bardzo przyjemny koźlak, nie za słodki, chyba nieco bardziej palony niż przeciętny niemiecki bock. Polecam!

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Piękny brązowo-wiśniowy kolor, idealnie klarowny. Wysoka czapa drobnej kremowej piany.
            Aromat słodowy z wyraźnym elementem przypieczonego chleba.
            W smaku raczej wytrawne. Dominujący karmel, za nim spore nuty palone i delikatniejsze winno-owocowe. Goryczka znikoma, wręcz brak.

Dobry, wytrawny kozioł. Nieco zbyt palony ale przez to niesztampowy. 6,5 zł za butelkę było trafioną inwestycją.

Comment

Przetwarzanie...
            X