Höss der Hirschbräu, Doppel Hirsch

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Powrót po prawie dziesięciu latach do tego piwa!

Aromat: słodowy, słodki z karmelem, na chwilę trochę razowca, ciut suszonych śliwek
    Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, znikoma koronka na dłużej
    Barwa - pod światło bardzo ciemna miedź
    Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musuje
    Smak - karmel i suszone śliwki, słodsze tony dominują, delikatna paloność. Wspomnianego wcześniej finiszu z porto nie wyczułem, jest trochę alko-drapania
    Treściwość - teraz nie wydaje mi się bardzo wysoka. Bardziej w okolicach klasycznego koźlaka niż dubeltowego.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona

Niby szału nie ma, wydaje się płaskie, mało rozbudowane i zdecydowanie za słodkie ale wypiłem je bez problemu.
    Trudno się nie zgodzić z powyższym zdaniem. Obecnie nie robi już na mnie takiego wrażenia jak w 2012, od tamtej pory udało mi się spróbować wiele bardziej ciekawszych dubeltowców.
    Pije się jednak bezproblemowo.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12761

Click image for larger version

Name:	P1100457.JPG
Views:	65
Size:	20,9 KB
ID:	2324863

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Höss der Hirschbräu, Bayern Helles
        darekd
        Browar z bawarskiej Szwabii (a dokładnie z regionu Allgäu). Ne ecie dopisali "Helle Bierspezialitata" a na kontrze drobnym druczkiem - Schankbier. Czyli żaden specjał, tylko lekkie piwko o zaw. alk. 3,2% alk. Na nieco kiczowato-rustykalnej ecie miejscowy rolnik dzierży porządny snop...
        2022-08-17, 21:32
      • e-prezes
        Perła, Doppel bock
        e-prezes
        Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
        2024-01-24, 14:47
      • wpadzio
        Höss der Hirschbräu, Dunkler Hirsch Allgäuer Weizen
        wpadzio
        Ciemna pszenica czyli dunkelweizen, produkt jak najbardziej tradycyjny dla regionu, z którego pochodzi browar Höss, który to za dwa lata będzie świętował swoje 360 urodziny. Piwo ma 5,2% alkoholu a strona podaje, że ekstrakt początkowy wynosił 12,6%.

Barwa brązowo-kawowa. Pod...
        2015-07-31, 18:25
      • dadek
        Sophienhof (Harz), Dorfstraße 42, Braugasthof Brauner Hirsch
        dadek
        Rejon Gór Harz jakoś specjalnie nie obfituje w browary. U ich podnóża jest Lüdde Bräu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132135 w Quedlinburgu i "fabryka" Hasseröder w Wernigerode (bo Halberstadt jest chyba jednak już poza rejonem Harz). Jedynym browarem w samym sercu gór jest...
        2019-07-12, 19:27
      • darekd
        Giesinger, Doppel-Alt
        darekd
        Monachijski browar, który rozpoczął działalność w 2006 roku w garażu i oo tamtego czasu mocno się rozwinął:

http://www.giesinger-braeu.de

7% alk.

Doppel Alt - to mocniejsza wersja (Sticke) tego niemieckieego stylu.

Dla zainteresowanych nawet...
        2019-01-25, 12:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...