Eichbaum, Stephans Bräu Schwarzbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Eichbaum, Stephans Bräu Schwarzbier

Nawet ratebeer nie zna tego piwa
    Kupione w czeskim Kauflandzie. Piwko puszkowe, podane miejsce produkcji Niemcy, ekstrakt 11,3 %, alk. 4,8%
    aromat - trochę słodu z apteczną nutą (mam w domu wit. B na bazie laktozy, z tym mam skojarzenie) i na dodatek żelazistą nutą
    barwa - prawie stoutowa, bardzo ciemna, pod światło wiśniowo-brązowe refleksy
    piana - wysoka, kremowy kolor, niezbyt trwała, lekko oblepia szkło
    wysycenie - w normie
    smak - kawowość na pierwszym tle, potem wspomniana aptecznna nuta, żelazo na szczęście przytłumione. Wyraźny goryczkowy finisz to moim zdaniem największy atutu tego piwa.
    Nie jest to rewelacja, ale jakby znalazło się w ofercie naszego Kauflanda, nie obraziłbym się.
  • QQlak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 21

Widziałem dziś to piwo w Kauflandzie w Piekarach Śląskich. Puszka - 1.99 PLN

Comment

• Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

Ratebeer podaje, że to piwo warzone jest w Privatbrauerei Eichbaum. W tym wypadku można im chyba wierzyć: http://www.ratebeer.com/brewers/eich...is-group/1103/

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ratebeer podaje, że to piwo warzone jest w Privatbrauerei Eichbaum. W tym wypadku można im chyba wierzyć: http://www.ratebeer.com/brewers/eich...is-group/1103/

To jest bardzo prawdopodobne, gdyż w innych sieciówkach czeskich pojawiły się piwa z tego browaru /choć na ich stronie nie znalazłem informacji o ciemnym piwie/. Ciekawe czy zdecydują się też w Polsce na wprowadzenie pszenicy tej marki.

Comment

• Ramiel
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 207

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          To jest bardzo prawdopodobne, gdyż w innych sieciówkach czeskich pojawiły się piwa z tego browaru /choć na ich stronie nie znalazłem informacji o ciemnym piwie/. Ciekawe czy zdecydują się też w Polsce na wprowadzenie pszenicy tej marki.
          Już się zdecydowali, widziałem ją w krakowskim kauflandzie. Razem ze Schwarzem i Radlerem

Comment

• qbaseq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.07
            • 100

bardzo sympatyczny szwarccharakter

Piwo zakupione dzisiaj w tyskim Kauflandzie razem z dwoma pozostalymi nowościami o tej samej nazwie, zobaczyłem po raz pierwszy na półce, skusiłem się i nie żałuję - bardzo przyzwoite ,zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę cenę 1,99 za puszkę . Przypomina mi czeskie piwa typu "tmavy leżak" taki jest zresztą opis po czesku i pasuje do rzeczywistości. Bardzo ładny kolor stouta, gruba piana która co prawda znika ale udaje się jej dotrwać prawie do końca, a w smaku dobre "neutralne" ciemne, może za szybko wypiłem i nie zdążyłem się podelektować, ale mam jeszcze drugie na jutro , a teraz pora na pszeniczniaka

Comment

• baania
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.10
              • 317

Dobre, ciemne piwo, coś pomiędzy schwarzem i stoutem w smaku, ale pomiędzy schwarzem a tmave w kolorze. Piwo jest ciemnobrązowe, dające lekkie wiśniowe refleksy. Przyjemnie kawowe, lekkie, jak na cenę 1.99zł pyszne. Przy tej cenie i smaku puszka nie jest dla mnie żadną wadą. Byłoby super, gdyby piwo zagościło w Kauflandzie na stałe, albo inne sklepy miały coś tak dobrego i taniego w swojej ofercie.
              Attached Files
              Last edited by baania; 2011-08-17, 16:06.
              Podcast o piwie
              Podcast o piwie | Facebook

Comment

• chechaouen
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.01
                • 1180

Też jestem pozytywnie zaskoczony. Nigdy nie byłem przesadnym fanem ciemnych piw, ale to pije się bardzo przyjemnie. Lekkie, smaczne i bez żadnych nieprzyjaznych posmaków, co przy tej cenie jest wielkim pozytywnym rozczarowaniem. Stosunek jakość/cena - rewela

Comment

• baania
                  • 2009.10
                  • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen Wyświetlenie odpowiedzi
                  Też jestem pozytywnie zaskoczony. Nigdy nie byłem przesadnym fanem ciemnych piw, ale to pije się bardzo przyjemnie. Lekkie, smaczne i bez żadnych nieprzyjaznych posmaków, co przy tej cenie jest wielkim pozytywnym rozczarowaniem. Stosunek jakość/cena - rewela
                  Pozytywne rozczarowanie? To po polsku?
                  Podcast o piwie

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12561

Twoje "jak na cenę 1,99 pyszne" to błąd logiczny, gdyby kosztowało 10 zł byłoby niesmaczne? Poza tym nielogiczne jest stwierdzenie, że coś jest w kolorze pomiędzy czarnym a ciemnym. Bo czarny jest ciemny

Comment

• baania
                      • 2009.10
                      • 317

Czarny jest ciemny, ale nie każdy ciemny kolor jest czarny. Gdzie tutaj błąd? I tak, gdyby piwo kosztowało 10zł, to czułbym rozczarowanie smakiem i pomimo tego, że smakowałoby tak samo, to wmówiłbym sobie, że jest złe jak na tą cenę
                      Podcast o piwie

Comment

• chechaouen
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2011.01
                        • 1180

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pozytywne rozczarowanie? To po polsku?
                        tak, to po polsku
                        Last edited by chechaouen; 2011-08-17, 19:40.

Comment

• wrednyhawran
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1784

Nie znałem wcześniej żadnego ciemniaka w cenie niższej niż 2 zł
                          Dla mnie to czarna woda praktycznie pozbawiona smaku, choć wypijalna. Nie było w niej smaków odrzucających, jednakże piwo było wodniste i cienkie.

Zgodzę się jednak z kolegą baania, że piwo za tą cenę jest niezłe - choćby tylko dlatego, że jest ciemne a to już jest coś, granica tolerancji w tym momencie się rozszerza. Takie piwo za np. 5zł byłoby niedopuszczalne (jak np. Krombacher Dark, który smakował tak samo, a kosztował duuuużo więcej - uznałem za okropny, bo oczekiwania z nim związane były znacznie wyższe).

Dobrze, że jest taka alternatywa do namiętnie tłuczonych marketowych pilsów. Wolę kupić takie piwo, czy też jego pszenicznego braciszka niż jakiś paskudny wynalazek Głubczyc, Połczyna, czy już nie daj Boże GŻ
                          Last edited by wrednyhawran; 2011-08-26, 10:16.
                          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                          Małe Piwko Blog
                          Małe Piwko Blog na facebooku
                          Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

Od czasu do czasu pojawia się w moim Kauflandzie w cenie poniżej 2.50 (obecnie - 2.39).

Piana spora i nawet dość trwała, beżowa.
                            Zapach palono-kawowy.
                            W smaku palona gorzkość i trochę syntetycznej chmielowej goryczki, ale ogólnie mało to wyraziste. Wodnistość.

Jeżeli to jest typowy niemiecki szwarcbier, to wolę jednak czeskie. Tam przynajmniej zostaje jakiś smak.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dryx
                              † 1966-2017 Piwosz w Raju
                              • 2002.04
                              • 1735

Parametry i design bez zmian. Obecnie cena w Kauflandzie to jakieś 2,2 zł. Barwa ciemna, z rubinowymi refleksami pod światło. Piana gruba, wysoka, pozostawia spore ślady na szkle. W zapachu trochę palonych nutek, ale tylko trochę, trzeba się mocno naniuchać. W smaku beznadziejnie płaskie, wodniste, bez charakterystycznych dla tego stylu smaczków. Nagazowanie niskie. Słabe piwo, można spróbować, ale delektować się nie ma czym.

Comment

Przetwarzanie...
                              X