Leikeim, Helle Weisse

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Leikeim, Helle Weisse

Pozwalam sobie założyć nowy wątek, bo to chyba nie jest to samo piwo: http://www.browar.biz/forum/showthre...hlight=leikeim
    Na stronie browaru tamtego piwa już nie ma, są takie: http://www.leikeim.de/produkte/bierspezialitaeten/. Za powyższym źródłem, piwo ma 5,4% alko i 12,3*.
    Toczy potężną, białą pianę (są w niej także duże bąble), trwałą i sztywną. Kolor ma klasyczny - złotopomarańczowy, mętny.
    Pachnie drożdżowo-słodowo, można wyczuć lekkie banany i ślad cytrusowy. W smaku lekkosłodowe, pojawiają się nuty bananowe. Ogólnie nieco płaskie...
    Dość dużo gazu, ale dla pszenicy jest OK. Klasyczna dla browaru krachla i wzornictwo, tym razem jasnej pszenicy przypadł żółty kolor tła.
    Wypijalne, smaczne, ale bez uniesień.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

Jak dla mnie chyba najlepszy weizen jaki dotąd piłem. Może dlatego, że po miesięcznej serii wielu przeróżnych, powiedziałbym wzorcowych, ten wyróżnił się najbardziej i to moim zdaniem na plus. Nut bananowych nie wyczułem (które z czasem stają się już nudne), a raczej bardziej soczyście owocowe, raczej mieszanka owoców z naszego klimatu powiedziałbym. Pod względem smaku i aromatu mocno odbiega od klasycznych pszenicznych piw, jak dla mnie bardzo korzystnie, choć wzorcowym takie bardziej wzorcowe jak Maisel's też bardzo lubię.
      Poza tym parametry jak w standardowych pszenicznych.
      Jak dla mnie rewelacyjny, orzeźwiający weizen.

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Taki pszeniczniak nieco osobliwy dla stylu. Z niego ma na pewno wysoką sztywną pianę, złocisto miodową barwę i wyraźną nieklarowność niefiltrowańca oraz wyraźne nagazowanie.
        Natomiast jak już wcześniej zauważono, praktycznie pozbawiony aromatów goździka i banana. Ja wyczuwam za to wyraźną pszeniczną zbożowość.
        Piwo ma fajny długi, ciepły smakowo finisz. Jest orzeźwiające i co tu dużo mówić, bardzo przyjemne w konsumpcji.
        Butla z patentowym zamknięciem, jak na zdjęciu niezawodnego sibarha.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• iromek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.01
          • 20

Bardzo smaczne piwo. wyczuwalne goździki, gdybym mógł się do czegoś przyczepić, to do słabego nasycenia CO2. W każdym razie warte polecenia.

Comment

• karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

barwa: złota dość jasna i dość klarowna
            piana: wysoka i drobnopęcherzykowa
            zapach: wyraźny pszeniczny, z bananami, silnymi goździkami i drożdżami
            smak: pszeniczny początek z lekkimi bananowymi i cytrusowymi nutami, potem lekkie drożdżowe smaczki i bardzo delikatna goryczka, smaczne piwo i czyste gatunkowo
            LP

Comment

• Puszek_72
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.02
              • 269

Fajna piana na początku nawet imponująca, ładna butelka. Aromat i smak niezbyt okazały brakuje silnego banana czy goździka w smaku wyraźnie słodkawe niby nic wielkiego albo pije się bardzo przyjemnie

Comment

• coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

Aromat: goździkowy, fenolowy

Piana: wysoka, gęsta, trwała

Barwa: jasnopomarańczowa, mętne

Smak: weizenowo cytrusowy, kwaskowy, rześki

Goryczka: niewyczuwalna

Odczucie w ustach: mocno nasycone, nieco wodniste

Ogólne wrażenie: bardzo dobry weizen, tylko aromat mało przyjemny

Comment

Przetwarzanie...
                X