Eschenbräu, Weizen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dreads
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.09
    • 520

Eschenbräu, Weizen

Piwo z Hausbrauerei Eschenbräu w berlińskiej dzielnicy Wedding. Według strony internetowej browaru ma 12,9 % ekstraktu i 5,2 % alk.

Kolor: w najlepszym wypadku słomkowy. Zdecydowanie za jasny, wrażenie to potęguje nie za duże zmętnienie. [3]
    Piana: Przyzwoita, wysoka, znika ciut za szybko, drobno-pęcherzykowa [4].
    Zapach: Niesamowity! Jeden z najlepszych zapachów weizenowatych, jakie miałem okazję wąchać. Tony bananów i jeszcze więcej do tego troszkę goździka i gumy balonowej. Żadnych stęchłych zapachów, sama słodycz. Wszystko idealnie skomponowane tworzy harmonijną całość. Jeszcze długo po wypiciu ze szklanki unosi się boska woń[6!]
    Smak: Jak dostajemy taki strzał w nozdrza, to ciężko oceniać to, co dalej. Tu też dobrze, piwo raczej treściwe niż kwaskowate (trochę to dziwi, gdy efekty wizualne są takie, a nie inne - pozory mylą). [5]
    Wysycenie: bez zarzutu, odpowiednie, nie zwróciłem większej uwagi, ale wystarczyło do końca (mimo nabożnego wręcz delektowania się tym trunkiem) [5]
    Opakowanie: świetne - klasyczna szklanica do Weizena z logo browaru, firmowa podstawka [5]

Pite u źródła, oczywiście z beczki. Cena: 2,80 euro za 0,5 litra.
    Przygotowując się do wycieczki po Berlinie czytałem sobie ratebeera. W co drugim komentarzu napisano, że trudno tam trafić i błądzi się po okolicy. Ja nie wiem, jak znając adres można przeoczyć tę cudną knajpę. Wejście do budynku jest co prawda od podwórza, ale od ulicy wita nas neon, a potem strzałki prowadzą do celu, jak za rękę. Warto się tam wybrać.

Related Topics

Collapse

• darekd
    Neulich, Original
    darekd
    Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

Summer Ale
    4,9% alk.
    20 IBU

Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

https://neulich.de/bier/original/

Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
    2024-12-14, 01:43
  • Prusak
    John Martin, Waterloo Double Brune
    Prusak
    Belgijski doubel z pogranicza Brabancji niderlandzkiej i walońskiej.
    Moc 8%
    Z gatunku tych nieco zdrdaliwych
    Barwa ciemonrobinowa przechodząca w beże.
    Moc zapachów słodowych, karmelowych, rodzynkowych, lekko suszone owoce.
    Piana po nalaniu obfita, utrzymująca się...
    2024-10-27, 21:39
  • bastion
    Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
    bastion
    W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
    2023-04-28, 20:31
  • sensor
    Pić nosem, znaczy docenić walory sensoryczne piwa.
    sensor
    Wśród wielu zmysłów jakimi dysponuje człowiek zmysł powonienia dostarcza nam najbardziej różnorodnych wrażeń. Zapachy towarzyszą nam na każdym kroku bywają bardziej lub mniej przyjemne, czasami wręcz odrażające .Nie zawsze zwracamy na nie uwagę traktując jako swego rodzaju tło, coś...
    2001-12-04, 11:45
  • pebejot
    Uzbekistan, Taszkent, Mukimiy 42, Pivovar Česka Dudek
    pebejot
    Minibrowar "Česka Dudek" ma z Czechami niewiele wspólnego, począwszy od pisowni w nazwie browaru, przez piwo a skończywszy na kuchni.
    Zbyt duża odległość dzieląca Azję Centralną z Europą zatarła nawet pozory.

Lokal znajduje się w bogatszej dzielnicy miasta...
    2019-07-09, 14:19
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...