Kulmbacher, Mönchshof Bayerisch Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Kulmbacher, Mönchshof Bayerisch Hell

Ostatnie z jeszcze nie opisanych na forum piw marki Mönchshof.

kolor: jasna słomka
    zapach: mocny słód
    piana: drobnopęcherzykowa, szybko opada
    gaz: za slaby
    smak: mocny słód, leciuteńki piwniczny posmak na końcu języka, chmiel niewyczuwalny

W sumie ok
    LP
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Butelka 0,5 z plastikową "porcelanką", alkoholu 4,9 %, w składzie: słód jęczmienny, woda, chmiel i ekstrakt chmielowy. Etykieta w typowo bawarskiej estetyce, widok gór, miasteczko z kościołem, rzeczka, brakuje tylko jakiejś zwierzyny lub ludzi pracujących w polu. Trochę kiczowata, ale może się podobać. Barwa słomkowa, piana niska, szybko opada, pozostaje tylko niewielka warstewka. Przyjemny słodowy aromat. W smaku przede wszystkim słód, a gdzie ten chmiel? W smaku dość płaskie, nic szczególnego. Nagazowanie jak dla mnie za słabe.
    Attached Files

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Jasna, złocista barwa. Klarowne.
      Piana o zróżnicowanej teksturze, duże bąble lepią się do szklanki, małe znikają. W sumie dość szybko się redukuje do szumowinki.
      W zapachu słody, nieco może cukierkowe, nieznaczny chmiel.
      Smak dość ładnie wyważony. Rześki. Przyjemna, delikatna goryczka. Finisz bardzo słodowy.
      W moim przypadku nasycenie było dość wysokie.
      Opakowanie i parametry jak w poście dryx'a. Obrazek niczym z bajek, które czytam swemu czteroletniemu synowi Przaśność w sielskim, bawarskim wydaniu. Na obrzeżach etykietki i kontry motyw flagi Bawarii.

Da się wypić ze smakiem, choć zachwytu nie wzbudza. Takie "zbajerowane piekiełko"
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• erudyta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.11
        • 189

Uzupełnię, że ekstrakt to 11,3%.
        Barwa jasno słomkowa, piana na początku wysoka, jednak dość szybko opadła do pierścienia. Zapach i smak słodowe. Chmiel ledwie wyczuwalny. Wysycenia się nie czepiam, było ok.
        Etykietka jak obrazek z bajki, przyznam, że to ona mnie skusiła do zakupu piwa, wpada w oko. Tylko tak plastikowa "porcelanka" z nalepką trochę burzy efekt sielanki z obrazka.
        Ogólnie piwo do wypicia, ale na kolana nie rzuca.

Comment

• Oskaliber
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.05
          • 727

Kolor: Bardzo jasnosłomkowy, klarowny.
          Piana: Biała, obfita, gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha minimalnie oblepiając szkło.
          Zapach: Mało intensywny, lekko słodowy.
          Smak: Mało treściwe. Szczypta słodowości i w zasadzie tyle. Czysty smak bez wad. Goryczka niska.
          Wysycenie: Średnio niskie.
          Ogółem: Nic ciekawego. Mało treściwe i puste w smaku. Jak komuś chce się pić to można sobie wychylić zamiast szklanki wody.
          BeerFreak.pl

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

kolor- złocisty
            piana - ecru, drobna, dość zwarta, w miarę szybko opada
            zapach - klasyczny, głównie słodowy
            smak - w miarę pełne, fajna, lekka goryczka z dobrze wyczuwalnym słodem, momentami zbyt słodkawe, żadna rewelacja ani coś złego, po prostu dobre jasne piwko
            gaz - odrobinkę za dużo

Dobre do napicia i ugaszenie pragnienia
            Attached Files
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
            X