Eibau, Eibauer Helles Landbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9799

Eibau, Eibauer Helles Landbier

Piwo jasnozłote, świetliste wręcz. Piękna, bardzo wysoka biała sztywna piana, daje się czapować, zostaje na długo.
    Pachnie chmielowo z domieszką skórki od chleba. W smaku lekka goryczka, słodowe tło i jakiś minimalny, niezidentyfikowany absmaczek...
    Spore nagazowanie, które jednak nie przeszkadza. Typowe dla browaru opakowanie: Langhalsflasche , wzornictwo w stylu browaru z tym, że tutaj tło jest złotomusztardowe
    Mimo swej lekkości (10* i 4,1% alko) w piwie nie czuć cienizny, bardzo dobrze wchodzi i gasi pragnienie.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12722

Opakowanie i alk. - 4,1% bez zmian.

Aromat - słodowy, czysty
      Piana - wysoka, dość gęsta, trwała, zostaje na szkle
      barwa - jasne złoto
      Wysycenie - średnie, lekko musujące
      Smak - słodowy początek, potem coraz bardziej wyraźna goryczka o ziołowym profilu, długa, nawet nieco zalegająca
      Treściwość - łagodna pełnia

Raczej nie spotykałem się żeby (może nieco marketingowe) określenie landbier stosować przy takich lekkich piwach. Całość jednak przyjemna. Lekkie piwo ale nawet z charakterem.

Comment

Przetwarzanie...
      X