Braugold, Riebeck Premium Pilsener

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9797

Braugold, Riebeck Premium Pilsener

Piwo z Erfurtu, nie wiem, dlaczego Riebeck, ale niech im będzie... Parametry: 11,6* i 4,9% alko.
    Typowo pilsowo bladozłote. Słaba piana, biała, drobna, ale licho się buduje i krótko się utrzymuje.
    Po otwarciu butelki chmiel atakuje, po chwili można wyczuć także jakieś zioła. W smaku trochę inaczej, goryczka jest łagodna, daleko w tle jakieś owoce, pojawia się nawet nuta niezidentyfikowanej słodyczy.
    Gaz dość stonowany. Zielona butelka, złotko na szyjce, złotawa eta, bez finezji, ale estetyczne.
    Ogólnie dość przyzwoite, sam nie wiem, czemu mam lekko "marketowe" odczucia...
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9797

Sam sobie odpowiadam, dlaczego Riebeck...

1920 kaufte die Brauerei Baumann die Brauerei Büchner AG und schloss damit beide Linien zusammen.
    Gleichzeitig erfolgte der Zusammenschluss mit der von Carl Adolf Riebeck gegründeten Leipziger Riebeck Brauerei AG.
    1921 wurden in der nunmehrigen Großbrauerei 100.000 Hektoliter Bier produziert.

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Jak na niemieckiego pilsnera barwa zaskakująco nasycona. Jasno złocista. Klarowna.
        Piana sprawia optycznie wrażenie całkiem mięsistej, choć nie jest szczególnie trwała.
        W aromatach przeważa chmiel, po chwili pojawiają się nuty słodowe. Lekkie siarkowe aromaty również obecne, szczególnie w pierwszej chwili po otwarciu.
        Smak nieco rozczarowuje, zwłaszcza brakiem szlachetnej goryczki. Ta tutaj jest krótka, mocno piołunowa i apteczna. Słody w postaci jedynie lekkiej słodkawości, brak nut zbożowych, czy chlebowych. Do tego dochodzi mineralny charakter i niestety wyczuwalne skisłe odcienie. W posmakach wspomniane apteczne klimaty.
        Nagazowanie dość wysokie, ale wydaje się prawidłowe - piwo jest przynajmniej rześkie.
        Opakowanie jak u sibarha. W panteonie niemieckich piw ocena dobra-, ze względu na przyjemną kolorystykę i nieco na wyrost nobilitującą krawatkę. Kapsel pod złotkiem nadal goły. Parametry bez zmian.

Piwo jakich setki za naszą zachodnią granicą. W kategorii pilsnerów plasuje się w najniższej strefie stanów średnich. Po prostu stylowo brak mu dobrych manier. 6 w skali 1-10.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
        X