Schneider & Sohn, Schneider Weisse TAP 4 Mein Grünes

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grochal122
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.03
    • 102

Schneider & Sohn, Schneider Weisse TAP 4 Mein Grünes

Piwo zakupione w Szwecji,nie wiem czy dostepne w Polsce.But.0,5l ,alc.6,2%,Weizenvollbier,ekst.-nie podano.Piana wysoka i bardzo trwala.Kolor po pierwszym nalaniu do szklanki dosyc ciemny jak na Weizena,ale po dolaniu reszty piwa mozna by powiedziec,ze to dunkel.Zapach delikatny, banan i gozdzik.W smaku dominuje chlebowa kwaskowosc drozdzy,potem przebijaja sie owoce.W posmaku slodkawe toffi.Wysycenie dobre,ale pod koniec degustacji przestalo juz pracowac,pomimo ze czapa piany pozostawala jeszcze na 3cm.Ogolnie bardzo dobre tresciwe piwo,wyrozniajace sie sposrod innych weizenow wyrazistoscia smaku,moze to za sprawa ekologicznych skadnikow
    Attached Files
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

Kolor: Pomarańczowo-żółty. Piwo jest mętne. 5
    Piana: Obfita, biała, dosyć sztywna. Opada dosyć szybko do warstewki, brudząc przy tym szkło. 4
    Zapach: Mocny, drożdżowo-owocowy. Przywodzi na myśl piwa belgijskie. Czuć też lekkie banany i cytrusy, ale schowane, gdzieś w tle. 5
    Smak: Tu też czuć inspirację belgilskimi piwami. Kwaskowe w smaku, nie za ciężkie, bardzo treściwe. Cały czas czuć charakterystyczne drożdże i owocowość. Jak na pszenicę porządnie nachmielone. Raczej wytrawne niż słodkie. Interesujące. 5
    Wysycenie: Dość mocne. Pasuje. 4,5
    Opakowanie: Typowe dla browaru. Jak na fotce powyżej. 4,5
    Uwagi: Jak dla mnie jest to skrzyżowanie tradycyjnej bawarskiej pszenicy z piwami belgijskimi. Być może użyto tamtejszych drożdży. Eksperyment udany. Warto spróbować.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

Aromat - drożdże oraz przyjemny lekko cytrusowy... chmiel! oryginalny jak na pszenicę
      Barwa - jak na zdjęciu
      Piana - jak na zdjęciu, obfita, ale niespecjalnie trwała, choć oczywiście nie znika całkowicie
      Wysycenie - wysokie
      Smak - ja inspiracji Belgami nie czuję, ale podzielam zdanie Aleksandrosa o nachmieleniu. Goryczka chmielowa wyraźna w smaku i na finiszu zalega w ustach. Są drożdże i leciutki kwasek, choć głównie podkreślony przez wysycenie.
      Treściwość - odpowiednia, nie jest ciężkie

Bardzo oryginalna pszenica, dla mnie taki pszeniczny pils wytrawna. Warto spróbować.

Comment

• rafael52
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 478

Barwa: złota, może delikatnie w kierunku ciemnozłote, zmętnione.
        Piana: biała, obfita, drobno i średniopęcherzykowa, trwała.
        Zapach: intensywny banan i goździk.
        Smak: bardzo orzeźwiające, głównie wyczuwalne nuty goździka, bardzo przyjemna goryczka o przyprawowym charakterze.
        Wysycenie: jak na styl przystało wysokie.

Comment

Przetwarzanie...