Hacklberg, Bayerwald Brotzeitbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Siemion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.07
    • 67

    Hacklberg, Bayerwald Brotzeitbier

    Jasny lager z browaru Hacklberg w Pasawie. Słowo "Brotzeit", występujące w nazwie piwa, oznacza w bawarskim dialekcie drugie śniadanie albo podwieczorek - w każdym razie przekąskę między głównymi posiłkami. Jest to więc piwo przekąskowe.

    Zawartość alk. to 4,9 proc. To delikatne piwo z wyraźną goryczką. Bardzo przyjemne w smaku. Jak dotąd jedno z lepszych niemieckich piw tej kategorii, jakie miałem okazję próbować.

    Jak podaje niemiecka Wikipedia, Hacklberg to jeden z czterech browarów w Pasawie, szczycący się niemal 400-letnią tradycją. Do niedawna warzelni było pięć, ale jedna - Brauerei Peschl-Bräu - zakończyła działalność jesienią 2008 r. Ale cztery to nadal sporo jak na miasto liczące 50 tys. mieszkańców. Nawet na bawarskie warunki, to dobry wynik.

    Co ciekawe, na stronie internetowej browaru Hacklberg ( http://www.hacklberg.de/ ) nie ma mowy o Brotzeitbier. A etykiety tych produktów (jest ich 13) są utrzymane w zupełnie innym stylu, niż piwo, które opisuję. Na dniach postaram się zamieścić zdjęcie. Wygląda na to, że browar odświeżając wizerunek zmienił nazwę Bayerwald Brotzeit.
    Last edited by Siemion; 2011-07-06, 23:32.
  • Siemion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.07
    • 67

    #2
    Zapomniałem dodać, że piwo ma bardzo obfitą, drobnoziarnistą pianę, która szybko opada, ale jednak w szczątkowej formie utrzymuje się do końca.

    A oto jak wygląda zabutelkowany Hacklberger Brotzeitbier:
    Attached Files
    Last edited by Siemion; 2011-07-06, 23:38.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Ein interessant komponiertes Vollbier mit feinherbem Trinkgenuss. Die bayerische Bierspezialität, passt am besten zu einer traditionellen, typisch bayerischen Brotzeit.


      11,4% ekstr.
      4,9% alk.

      Aromat - słodowy, znikoma chmielowa kwiatowość
      Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
      Barwa - jasne złoto
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - słodowy (nieco słodsze niuanse zbożowe), lekka goryczka. Trochę zmaga się na finiszu, który jest długi i ta goryczka jak na bawarskiego hellesa jest już spora.
      Treściwość - pełne piwo

      Obecnie przyznają się do tego piwa:

      Ein interessant komponiertes Vollbier mit feinherbem Trinkgenuss. Die bayerische Bierspezialität, passt am besten zu einer traditionellen, typisch bayerischen Brotzeit.


      Poza tym dość zaskakującym w sumie finiszem, piwo jest dość banalne. Przyzwoite, ale konkurencja w regionie wciąż olbrzymia.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

        #4
        Zdjęcie z piwem:
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X