Chiemgauer, Chiemseer Braustoff

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Chiemgauer, Chiemseer Braustoff

Ciężko znaleźć kto to piwo uwarzył. Etykieta wskazuje wyprodukowane dla Chiemseer Vertriebsgesellschaft GmbH Traunstein. Strona internetowa w budowie.
    Po numerze na etykiecie (kod kreskowy) ukryty jest adres Privatbrauerei Schnitzlbaumer KG dlatego tez wpisuje ze piwo pochodzi z tego browaru

alk. 5,6%

barwa: jasna słomka
    piana: na początku w normie ale szybko opada
    zapach: słodowy
    smak: słodowy, lekko chmielowy z delikatna goryczka i leciutkim chemicznym posmakiem

Cienko
    LP
  • baronmokotowa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.09
    • 22

Dokładnie tak jak w przpadku Hellesa.

Braustoff uwarzony również przez Chiemgauer Brauhaus Rosenheim.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

Blado, to wygląda, ale wypić można. Butelka euro przywodzi wspomnienia z czasów początków mojej piwnej przygody. Smak zresztą również jakby znajomy (Kmicic, Hetman, Vifling).

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12559

Jedno z dwóch piw warzone w tym browarze (obok Hellesa 11%)

To ma wspomniane 5,6% alk. i 12% ekstr.

Aromat - słodowy, trochę owocowy, nieco chlebowy
        Piana - dość wysoka, ale "krótka" - szybko opada do drobnego kożuszka
        Barwa - słomka
        Wysycenie - średnie, przyjemnie musuje
        Smak - słodowy z chmielem. Wyczuwalne przyjemne owoce. W ustach pozostawia dłuższą dość wyraźną goryczkę
        Treściwość - pełne

Vollbier helles czyli typowe bawarskie jasne pełne. Mi zdecydowało smakowało, bo lubię ten niemodny styl

Attached Files

Comment

• Rakida
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.06
          • 2

Mała aktualizacja.

2011 rok karol1000 pisał o stronie browaru, która była w trakcie tworzenia. Jej efekt jest nieco niezadowalający.

Etykieta się nie zmieniła, jest taka jak na zdjęciu, które przesyłał darekd. Całkiem ładna, klasyczna, jednak pozornie wydaję się kiepskiej jakości. Widok na Rosenheim dziwnie uproszczony. Niżej kontr-etykieta.

Barwa słomkowa, aromat słodowy, przyjemny. Piana po chwili unosi się szybko ku górze, średnio obfita. Nie opada bardzo szybko a jej pory to coś między grubymi a małymi oczkami i właściwie ta piana definiuje całe to piwo, czyli jego średniość. Gdy piana opadnie, pozostawia niewielką koronkę. Przy wejściu słodowe i troszkę chmielowe. W smaku lekkie, słodkawe, nieznacznie kwaskowe. Pozostawia nutkę goryczki, ale to odejście jest naprawdę średnie. Nie wyczułem owoców, bardziej właśnie te nuty chlebowe. Odczucie w ustach jest w porządku, miło musuje. Po nalaniu wyczułem żelazo. Jest to piwo, które nie zaskakuje lecz jest w porządku. Piwo na bier-index.de ma różne recenzje i według mnie to rzeczywista ocena leży gdzieś po środku.
          Attached Files
          Last edited by Rakida; 2016-06-19, 11:18.

Comment

Przetwarzanie...
          X