Hövels, Original Bitterbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Piana: beżowa, dość nietrwała
    Gaz: mniej niż więcej
    Kolor: czerwonobrązowy, trochę ziemisty, opalizujący
    Zapach: ciasteczkowo-słodowy, trochę karmel, troszkę owocowość (jabłko)
    Smak: delikatny, słodowy, nuty karmelowe, owocowość w posmaku, goryczka łagodna
    B. dobre, łagodne, deserowe piwko.
    Ratebeer podaje, że warzone przez DAB.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

Troszkę mnie to piwo zaskoczyło, bo spodziewałem się mocno goryczkowego piwa, a jednak gorycz jest w nim dość łagodna. Co prawda było też napisane na etykiecie "original", a nie "bitterbier", ale to chyba ta sama wersja. Ogólnie dość przyjemne, lekkie piwo, lżejsze od dotychczas pitych altów, jakby nieco bardziej wodniste.

Comment

• kogoot
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 47

Podczas sluzbowej podrozy w okolicy dortmudu natrafilem na nie w supermarkecie.
        bylem tam z czlowiekm ktory pija tylko koncernowki ale i on i ja bylismy zachwyceni tym piwem.
        smak słodu chmielu i lekki alkohol.

Comment

• Cyssiek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.05
          • 93

Dostałem od znajomych którzy wracali z Holandii i przy okazji mi kupili.

Butelka jak korek i etykieta, cudna-bardzo staroświecka, od razu klasę czuć. Po nalaniu pojawia się śliczny głęboki pomarańczowo-rubinowy kolor, piana trzyma się wysoka i gęsta do końca. Mocno nachmielone, mocno gorzkie i co mnie BARDZO zadziwiło, finisz ma niezwykle orzeźwiający, wyraźne cytrusy. Świetne piwko, do powtórzenia gdy tylko nadarzy się okazja.
          "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Bardzo smaczne piwko w świetnym opakowaniu. Solidna goryczka i pełny smak to cechy, które nie zawsze można spotkać w niemieckich ciemniakach.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• wpadzio
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.06
              • 2654

Barwa ciemobursztynowa, wpadająca w brąz. Klarowna.
              Piana beżowa, niezbyt wysoka i nietrwała. Za to ze sporą tendencją do lepienia się do szkła. Pod koniec konsumpcji tylko obrączka wokół ścianek szklanki.
              Wyraźne aromaty chmielowe - zapach kwiatowy, nawet lekko perfumowy, w tle nieco przypraw oraz słodowość.
              W smaku uderza w pierwszym momencie niestety lekka metaliczność, potem wyczuwalne słody, które również nie zachwycają - posiadają drewnianą nutę w posmakach. Goryczka jest mocno wycofana, pozostaje jednak chwile na podniebieniu.
              Wysycenie dość wysokie. Piwo dość mocno się odbija.
              Opakowanie jak na zdjęciu lzkamila - zielona butla, o ciekawym szampanowym kształcie z korkiem ceramicznym, nieco "przegadana" etykieta. Parametry bez zmian.

Dla mnie rozczarowanie. Piwo które dość dobrze się zapowiadało po nalaniu i powąchaniu. Po pierwszej degustacji klimat zaś siadł. Słodowość kojarząca się z rosyjskimi Starymi Melnikami, do tego metaliczność (pewnie spowodowana zmineralizowaną wodą), która mi w piwach wyjątkowo nie leży. Jak dla mnie to słaba 6 w skali 1-10.
              Hövels Original warzone jest w Dortmunder Actien Brauerei dla brewpubu Hövels, choć to i tak wszystko jeden Radeberger należący do spożywczego imperium Oetkera.
              Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
              Serviatus status brevis est
              3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• stepwolf
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.09
                • 26

Zielona butelka o ciekawym kształcie, przypominająca te, do których rozlewany jest szampan. Etykieta mogłaby być trochę zmieniona, bo sprawia wrażenie lekko kiczowate.

Piana: śnieżnobiała, nietrwała, o drobnych, szybko rozpadających się pęcherzykach.
                Barwa: bursztynowa i przejrzysta.
                Zapach: dominuje zapach słodu jęczmiennego z domieszką słodu pszenicznego, delikatny aromat palonych ziaren, nieznaczny akcent drożdżowy. Subtelny aromat chmielu.
                Smak: aromat słodów: jęczmiennego i pszenicznego, lekka karmelowa słodycz, nieznaczna paloność, przechodzące w przyjemną chmielową goryczkę, która najbardziej odczuwalna jest na finiszu.
                Wysycenie: niewysokie, mogłoby być nieco wyższe.

Bardzo udane piwo o ciekawym i pełnym smaku. Jedynym mankamentem może być jego cena (powyżej 10 złotych za butelkę).
                Moja ocena 4,75/5.
                http://notopopiwku.blogspot.com

Comment

Przetwarzanie...
                X