Kundmüller, Weiherer Weisse / Weizen Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12462

    Kundmüller, Weiherer Weisse / Weizen Hell

    Zaw. alk. 5,2%

    Aromat - delikatny, z przewagą goździków
    Barwa - niezbyt ciemny miód, mocno mętne
    Piana - gęsta, wysoka, lepi się do szkła, średniotrwała
    Wysycenie - jak na pszenicę niezbyt wysokie, ale mi odpowiada
    Smak - wyważony - lekki kwasek, troszkę banana, lekka goryczka.
    Pełne w smaku, łagodne pszeniczne piwo, wypite z przyjemnością. Klasyczne z Górnej Frankonii, kupione na Dolnym Śląsku - Drink Hala
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Aromat: bananowo-goździkowy, dość intensywny, pod spodem słód. Lekko kartonowy

    Piana: wysoka, gęsta, trwała

    Smak: typowo weizenowy, słodowo-owocowy, kwaskowy, z wrażeniem bananowej słodyczy. Zrównoważony, smakowity, ciekawy, rześki, lekki.

    Goryczka: niska, przyjemna

    Odczucie w ustach: pierwsze łyki zdają się być nieco wodniste, ale ogólnie piwo jest poprawnie pełne, wysoko nasycone, aż szczypie w podniebienie.

    Ogólne wrażenie: bardzo dobry weizen, rześki i orzeźwiający, górna półka

    Comment

    • sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

      #3
      Weisse:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12462

        #4
        Obecna nazwa to "Weizen Hell". Nie tworze nowego wątku, bo to nadal 5,2% alk. (12,4% ekstr.)



        Aromat - nie jest przesadnie intensywny, z bananem, odrobiną korzenności i kwaskowych owoców
        Piana - jak na pszenicę średnia i niezbyt trwała, dłuższa koronka
        Barwa - zmętnione, miodowe złoto
        Wysycenie - średnie, wyraźniej musujące
        Smak - początek bardziej bananowy, ale owocowa kwaskowość wychodzi na pierwsze miejsce. Ciut goryczkowej korzenności
        Treściwość - pełne

        Przyzwoite

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12462

          #5
          zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1130593.jpg
Views:	11
Size:	17,6 KB
ID:	2342556

          Comment

          Przetwarzanie...