Weideneder, Original-Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    Weideneder, Original-Hell

    Sądząc po stronie chyba flagowy (albo główny)produkt tego dolnobawarskiego browaru.


    Alk. 5,2%, ekstr. 12,5% (ze strony www)

    Aromat - z przewagą nut słodowych
    Piana - dość wysoka, gęsta, w miarę trwała, lepi się do szkła
    Barwa - jasne złoto
    Wysycenie - w normie
    Smak - solidna słodowa baza, lekki kwasek, fajna chlebowość jak na filtrowane piwo, całość okraszona lekką nutką ziołowej goryczki zalegającej w ustach.
    Treściwość - odpowiednia, zdecydowanie pełne w smaku.

    Nie jestem fanem hellesów, bo wydają mi się trochę jednowymiarowe, mało wytrawne, z często rachityczną goryczką. Do wypicia, ale nie zapadające w pamięci. Piłem ostatnio kilka piw tego gatunku z Bawarii i to wydaje mi się najsmaczniejsze, najbardziej złożone. Sprawiło mi przyjemność, postaram się do niego wrócić.

    Drink-Hala, Wrocław
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Kolor jasnozłoty z minimalnym odcieniem bursztynowym. Biała, drobna i nietrwałą piana, zostaje na powierzchni jedynie plama.
    Niestety, zapach zbliżony do piwa "papieskiego" - słodowo-warzywny... . Smakowo lepiej - dominuje łagodna goryczka, zza niej jednak wychyla się czasami botwinka.
    Wysycenie dość stonowane, w porządku. Butelka NRW, kapsel browaru, zielona, dość prosta, ale czytelna etykieta.
    Chyba miałem pecha z tym browarem (oba piwa z Zofmaru), w obu wyczuwam warzywa, coś im się omskło...?

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

      #3
      Wróciłem do tego piwa, gładkie, smaczne. Niby klasyczne w smaku, ale bardzo mi smakowało. Warzyw i mankamentów nie wyczułem. Mam nadzieję, że będę mógł wrócić do tego piwa.

      Comment

      Przetwarzanie...