Sądząc po stronie chyba flagowy (albo główny)produkt tego dolnobawarskiego browaru.
Alk. 5,2%, ekstr. 12,5% (ze strony www)
Aromat - z przewagą nut słodowych
Piana - dość wysoka, gęsta, w miarę trwała, lepi się do szkła
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - w normie
Smak - solidna słodowa baza, lekki kwasek, fajna chlebowość jak na filtrowane piwo, całość okraszona lekką nutką ziołowej goryczki zalegającej w ustach.
Treściwość - odpowiednia, zdecydowanie pełne w smaku.
Nie jestem fanem hellesów, bo wydają mi się trochę jednowymiarowe, mało wytrawne, z często rachityczną goryczką. Do wypicia, ale nie zapadające w pamięci. Piłem ostatnio kilka piw tego gatunku z Bawarii i to wydaje mi się najsmaczniejsze, najbardziej złożone. Sprawiło mi przyjemność, postaram się do niego wrócić.
Drink-Hala, Wrocław
Alk. 5,2%, ekstr. 12,5% (ze strony www)
Aromat - z przewagą nut słodowych
Piana - dość wysoka, gęsta, w miarę trwała, lepi się do szkła
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - w normie
Smak - solidna słodowa baza, lekki kwasek, fajna chlebowość jak na filtrowane piwo, całość okraszona lekką nutką ziołowej goryczki zalegającej w ustach.
Treściwość - odpowiednia, zdecydowanie pełne w smaku.
Nie jestem fanem hellesów, bo wydają mi się trochę jednowymiarowe, mało wytrawne, z często rachityczną goryczką. Do wypicia, ale nie zapadające w pamięci. Piłem ostatnio kilka piw tego gatunku z Bawarii i to wydaje mi się najsmaczniejsze, najbardziej złożone. Sprawiło mi przyjemność, postaram się do niego wrócić.
Drink-Hala, Wrocław
Comment