Spaten-Franziskaner-Bräu, Royal Jahrgangsweissbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel32
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 52

Spaten-Franziskaner-Bräu, Royal Jahrgangsweissbier

Zakupione w Getränke Zisch w Pasewalku. Ceny niestety nie pamiętam. Z wyglądu to piwo jest jakby pomiędzy Kristallem a zwykłym Weissbierem tzn. kolor jasnosłomkowy i bardzo mało drożdży. Piwo bardzo płytkie w smaku, zapach tez nie powala. Jak dla mnie, nie do powtórzenia.
    Attached Files
  • ariusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.06
    • 484

Od wrzesnie tego roku piwo jest to dostepne na rynku niemieckim, mimo uplywu czasu dostepny jest ten pszeniczniak w bardzo niewielu sklepach oraz Getränkemarktach w przeciwienstwie do swoich "starszych braci". Bardzo, bardzo jasny pszeniczniak z lekko cytrusowym, lekko kwasnym smakiem. Nie mozna go w zaden sposob porownac z jego "starszym bratem", tez jasnym pszeniczniakiem. Szampan wsrod pszeniczniakow!

Comment

• telek
      Podpułkownik Chmielowy
      🥛🥛🥛
      • 2011.05
      • 552

Spaten-Franziskaner-Bräu, Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2

Ponieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
      Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
      Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
      Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
      Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
      Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.

Comment

• tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1311

faktycznie znakomity pszeniczniak
        także piłem egzemplarz z 2. edycji
        o odcieniu wpadającym w czerwień
        na etce i złotku są rubinowe dodatki
        jednak kapsel pod czarną folijką łysy
        smak bogaty, owocowy, orzeźwiający
        szkoda że miałem na stanie tylko jedno
        nijak nie mogłem znaleźć w wyszukiwarce
        chociaż przeczuwałem, że musi gdzieś tu być
        to chyba wina zapisywania wieloczłonowych nazw
        franziskanerów z użyciem łączników przy braku spacji
        veni, emi, bibi

Comment

• coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

Aromat: weizenowy z przewagą goździków, stosunkowo ciężki, słodowy, owocowy

Barwa: słabej herbaty, mętne

Piana: obfita, gęsta, trwała

Smak: pszeniczno - cytrusowy, sporo bazy słodowej, nutki kwaskowe i słodkie, złożony i głęboki.

Goryczka: niewyczuwalna

Odczucie w ustach: pełne, mocno nagazowane

Ogólne wrażenie: bardzo dobre piwo
          Last edited by coder; 2013-10-30, 16:53.

Comment

• ariusz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.06
            • 484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika telek Wyświetlenie odpowiedzi
            Ponieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
            Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
            Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
            Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
            Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
            Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.
            Edycja 2013 to jeszcze cos innego wiec moim zdaniem nalezy zalozyc watek dla kazdego roku.

Comment

• erudyta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.11
              • 189

Barwa: miodowa, ciemnopomarańczowa, mętna,
              Piana: złamana biel, początkowo wysoka, drobnoziarnista, szybko się dziurawi, cienka warstw utrzymuj się do samego końca
              Zapach: w zapachu dominuje głownie banan i goździki, można również wywąchać melona, ogólnie zapach bardzo przyjemny i intensywny
              Smak: w smaku również pierwsze skrzypce odgrywają banany i goździki, czuć również inne cytrusy, lekko kwaskowe, goryczka bardzo subtelna, smak głęboki, zharmonizowany, bardzo dobre
              Wysycenie: wysokie, ok
              Opakowanie: etykieta w kolorystyce ciemno bordowej, kapsel ze złotkiem, pod spodem golas

Bardzo dobra pszenica
              Attached Files

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9787

Piwo bursztynowe, zmętnione.
                Piana kremowa, bardzo drobna, wysoka, ale zaskakująco krótkotrwała.
                Pachnie bananem, słodem, jest ślad skórki cytrusowej. W smaku słód z karmelowym posmakiem, lekka grejpfrutowa goryczka, reszta wrażeń daleko w tle, piwo ogólnie mięsiste .
                Gaz, jak na pszenicę, to średniowysoki. Ładne, dopracowane, eleganckie opakowanie w stylu browaru, jak na ostatniej fotce.
                Piwo mnie smakowało, bo ja lubię tradycyjne piwa z południa Niemiec.

Comment

• karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

u mnie etykieta jak u Erudyty ale z etykiety znikną napis Jahrgangsweissbier. Teraz na dole etykiety napisane jest Weissbier- Spezialität elegant malzig & fein herb

Piwo ma 6% alkoholu
                  barwa: pomarańczowo - brązowa, mętna
                  gaz: wysoki, odpowiedni
                  piana: średnio wysoka, dość nietrwała
                  zapach: intensywny słodowy, banany, goździki i brzoskwinia
                  smak: słodowy, pszeniczny, owocowy, bananowy, brzoskwiniowy, pełny, na końcu delikatna goryczka. Bardzo smaczne piwo. Na pewno kupię jeśli się znowu nawinie
                  LP

Comment

• Javox
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.11
                    • 6406

Piana - większa na początku. Potem obwódka z wysepką bez lacingu.
                    Barwa - mętny pomarańcz.
                    Gaz - średni.
                    Aromat - goździk i lekkie banany.
                    Smak - dość słodko, bananowo. Raczej łagodne. Mało kwaskowe, bez goryczki.

Wypiłem raczej bez refleksyjnie.

W Realu w Niemczech kosztuje 99 eurocentów.

Grafika prawie bez zmian.

Comment

Przetwarzanie...
                    X