Zakupione w Getränke Zisch w Pasewalku. Ceny niestety nie pamiętam. Z wyglądu to piwo jest jakby pomiędzy Kristallem a zwykłym Weissbierem tzn. kolor jasnosłomkowy i bardzo mało drożdży. Piwo bardzo płytkie w smaku, zapach tez nie powala. Jak dla mnie, nie do powtórzenia.
Spaten-Franziskaner-Bräu, Royal Jahrgangsweissbier
Collapse
X
-
Od wrzesnie tego roku piwo jest to dostepne na rynku niemieckim, mimo uplywu czasu dostepny jest ten pszeniczniak w bardzo niewielu sklepach oraz Getränkemarktach w przeciwienstwie do swoich "starszych braci". Bardzo, bardzo jasny pszeniczniak z lekko cytrusowym, lekko kwasnym smakiem. Nie mozna go w zaden sposob porownac z jego "starszym bratem", tez jasnym pszeniczniakiem. Szampan wsrod pszeniczniakow!
-
-
Spaten-Franziskaner-Bräu, Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2
Ponieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.
Comment
-
-
faktycznie znakomity pszeniczniak
także piłem egzemplarz z 2. edycji
o odcieniu wpadającym w czerwień
na etce i złotku są rubinowe dodatki
jednak kapsel pod czarną folijką łysy
smak bogaty, owocowy, orzeźwiający
szkoda że miałem na stanie tylko jedno
nijak nie mogłem znaleźć w wyszukiwarce
chociaż przeczuwałem, że musi gdzieś tu być
to chyba wina zapisywania wieloczłonowych nazw
franziskanerów z użyciem łączników przy braku spacjiveni, emi, bibi
Comment
-
-
Aromat: weizenowy z przewagą goździków, stosunkowo ciężki, słodowy, owocowy
Barwa: słabej herbaty, mętne
Piana: obfita, gęsta, trwała
Smak: pszeniczno - cytrusowy, sporo bazy słodowej, nutki kwaskowe i słodkie, złożony i głęboki.
Goryczka: niewyczuwalna
Odczucie w ustach: pełne, mocno nagazowane
Ogólne wrażenie: bardzo dobre piwoLast edited by coder; 2013-10-30, 16:53.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika telek Wyświetlenie odpowiedziPonieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.
Comment
-
-
Barwa: miodowa, ciemnopomarańczowa, mętna,
Piana: złamana biel, początkowo wysoka, drobnoziarnista, szybko się dziurawi, cienka warstw utrzymuj się do samego końca
Zapach: w zapachu dominuje głownie banan i goździki, można również wywąchać melona, ogólnie zapach bardzo przyjemny i intensywny
Smak: w smaku również pierwsze skrzypce odgrywają banany i goździki, czuć również inne cytrusy, lekko kwaskowe, goryczka bardzo subtelna, smak głęboki, zharmonizowany, bardzo dobre
Wysycenie: wysokie, ok
Opakowanie: etykieta w kolorystyce ciemno bordowej, kapsel ze złotkiem, pod spodem golas
Bardzo dobra pszenica
Comment
-
-
Piwo bursztynowe, zmętnione.
Piana kremowa, bardzo drobna, wysoka, ale zaskakująco krótkotrwała.
Pachnie bananem, słodem, jest ślad skórki cytrusowej. W smaku słód z karmelowym posmakiem, lekka grejpfrutowa goryczka, reszta wrażeń daleko w tle, piwo ogólnie mięsiste .
Gaz, jak na pszenicę, to średniowysoki. Ładne, dopracowane, eleganckie opakowanie w stylu browaru, jak na ostatniej fotce.
Piwo mnie smakowało, bo ja lubię tradycyjne piwa z południa Niemiec.
Comment
-
-
u mnie etykieta jak u Erudyty ale z etykiety znikną napis Jahrgangsweissbier. Teraz na dole etykiety napisane jest Weissbier- Spezialität elegant malzig & fein herb
Piwo ma 6% alkoholu
barwa: pomarańczowo - brązowa, mętna
gaz: wysoki, odpowiedni
piana: średnio wysoka, dość nietrwała
zapach: intensywny słodowy, banany, goździki i brzoskwinia
smak: słodowy, pszeniczny, owocowy, bananowy, brzoskwiniowy, pełny, na końcu delikatna goryczka. Bardzo smaczne piwo. Na pewno kupię jeśli się znowu nawinieLP
Comment
-
-
Piana - większa na początku. Potem obwódka z wysepką bez lacingu.
Barwa - mętny pomarańcz.
Gaz - średni.
Aromat - goździk i lekkie banany.
Smak - dość słodko, bananowo. Raczej łagodne. Mało kwaskowe, bez goryczki.
Wypiłem raczej bez refleksyjnie.
W Realu w Niemczech kosztuje 99 eurocentów.
Grafika prawie bez zmian.
Comment
-
Comment