Zakupione w Getränke Zisch w Pasewalku. Ceny niestety nie pamiętam. Z wyglądu to piwo jest jakby pomiędzy Kristallem a zwykłym Weissbierem tzn. kolor jasnosłomkowy i bardzo mało drożdży. Piwo bardzo płytkie w smaku, zapach tez nie powala. Jak dla mnie, nie do powtórzenia.
Spaten-Franziskaner-Bräu, Royal Jahrgangsweissbier
Collapse
X
-
Od wrzesnie tego roku piwo jest to dostepne na rynku niemieckim, mimo uplywu czasu dostepny jest ten pszeniczniak w bardzo niewielu sklepach oraz Getränkemarktach w przeciwienstwie do swoich "starszych braci". Bardzo, bardzo jasny pszeniczniak z lekko cytrusowym, lekko kwasnym smakiem. Nie mozna go w zaden sposob porownac z jego "starszym bratem", tez jasnym pszeniczniakiem. Szampan wsrod pszeniczniakow! -
Spaten-Franziskaner-Bräu, Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2
Ponieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.Comment
-
faktycznie znakomity pszeniczniak
także piłem egzemplarz z 2. edycji
o odcieniu wpadającym w czerwień
na etce i złotku są rubinowe dodatki
jednak kapsel pod czarną folijką łysy
smak bogaty, owocowy, orzeźwiający
szkoda że miałem na stanie tylko jedno
nijak nie mogłem znaleźć w wyszukiwarce
chociaż przeczuwałem, że musi gdzieś tu być
to chyba wina zapisywania wieloczłonowych nazw
franziskanerów z użyciem łączników przy braku spacjiveni, emi, bibiComment
-
Aromat: weizenowy z przewagą goździków, stosunkowo ciężki, słodowy, owocowy
Barwa: słabej herbaty, mętne
Piana: obfita, gęsta, trwała
Smak: pszeniczno - cytrusowy, sporo bazy słodowej, nutki kwaskowe i słodkie, złożony i głęboki.
Goryczka: niewyczuwalna
Odczucie w ustach: pełne, mocno nagazowane
Ogólne wrażenie: bardzo dobre piwoOstatnia zmiana dokonana przez coder; 2013-10-30, 16:53.Comment
-
Ponieważ edycja 2012 różni się diametralnie od zeszłorocznej, zastanawiałem się czy opis i moje wrażenia z Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 wpisać w tym wątku - jeśli moderator uzna że nie, to proszę wydzielić nowy wątek.
Parametry edycji 2012: Ekstrakt 13,75 °P, alkohol 6 Vol%.
Piwo okazjonalne (Jahrgangs) rozlane do 60 000 nowych, nieużywanych, butelek.
Miałem przyjemność degustować w Monachium, w Löwenbräukeller - w dedykowanym 0,5l szkle
Piwo to natychmiast przypomniało mi Festtag Weisse z Mahr's Bräu które bardzo lubię - jest bardzo treściwe, kolorystycznie pomiędzy jasnym a ciemnym, lekko czerwone. W aromatach poza charakterystycznymi dla pszenicy bananami, gożdzikami i cytrusami jest całą masa owoców charakterystycznych dla piw belgijskich - suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi. Jak dla mnie - cytując Piwomanów - nie ma mnie do odwołania, albo szukać w niebie!
Ocena 5 na 5 - włącznie z etykietami i dedykowanym szkłem.Comment
-
Barwa: miodowa, ciemnopomarańczowa, mętna,
Piana: złamana biel, początkowo wysoka, drobnoziarnista, szybko się dziurawi, cienka warstw utrzymuj się do samego końca
Zapach: w zapachu dominuje głownie banan i goździki, można również wywąchać melona, ogólnie zapach bardzo przyjemny i intensywny
Smak: w smaku również pierwsze skrzypce odgrywają banany i goździki, czuć również inne cytrusy, lekko kwaskowe, goryczka bardzo subtelna, smak głęboki, zharmonizowany, bardzo dobre
Wysycenie: wysokie, ok
Opakowanie: etykieta w kolorystyce ciemno bordowej, kapsel ze złotkiem, pod spodem golas
Bardzo dobra pszenicaComment
-
Piwo bursztynowe, zmętnione.
Piana kremowa, bardzo drobna, wysoka, ale zaskakująco krótkotrwała.
Pachnie bananem, słodem, jest ślad skórki cytrusowej. W smaku słód z karmelowym posmakiem, lekka grejpfrutowa goryczka, reszta wrażeń daleko w tle, piwo ogólnie mięsiste.
Gaz, jak na pszenicę, to średniowysoki. Ładne, dopracowane, eleganckie opakowanie w stylu browaru, jak na ostatniej fotce.
Piwo mnie smakowało, bo ja lubię tradycyjne piwa z południa Niemiec.Comment
-
u mnie etykieta jak u Erudyty ale z etykiety znikną napis Jahrgangsweissbier. Teraz na dole etykiety napisane jest Weissbier- Spezialität elegant malzig & fein herb
Piwo ma 6% alkoholu
barwa: pomarańczowo - brązowa, mętna
gaz: wysoki, odpowiedni
piana: średnio wysoka, dość nietrwała
zapach: intensywny słodowy, banany, goździki i brzoskwinia
smak: słodowy, pszeniczny, owocowy, bananowy, brzoskwiniowy, pełny, na końcu delikatna goryczka. Bardzo smaczne piwo. Na pewno kupię jeśli się znowu nawinieLPComment
-
Piana - większa na początku. Potem obwódka z wysepką bez lacingu.
Barwa - mętny pomarańcz.
Gaz - średni.
Aromat - goździk i lekkie banany.
Smak - dość słodko, bananowo. Raczej łagodne. Mało kwaskowe, bez goryczki.
Wypiłem raczej bez refleksyjnie.
W Realu w Niemczech kosztuje 99 eurocentów.
Grafika prawie bez zmian.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wydawało mi się, że to piwo było już opisywane... ale nie znalazłem...
5,2% alk.
Aromat - słodowy z tonami ciastkowymi i podpieczonym jabłkiem
Piana - wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - bursztynowo-herbaciana, wyraźnie zmętniona...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo to występuje pod dwiema markami, zależnie od miejsca sprzedaży. Np. w Skandynawii jako Albani, we Włoszech jako Ceres:
https://www.ceres.com/birre/in-lattina/mosaic-ipa
Alk. 5,7%
Aromat - aromat lekko dominuje (nafta, mango, odrobina żywiczności), słód...-
Channel: Dania
-
-
Cześć, powoli przymierzam się do zakupu kociołka Royal catering. Ciężko znaleźć takie skompresowane informacje o tym kociołku. To co by mnie interesowało to:
1. Brać 30 czy 40l? Aktualnie robię warki 10l, może przerzucę się na 15 ale pewnie nic ponad to. Nie...-
Channel: Sprzęt
2021-12-16, 08:39 -
-
Urządzić mikrus na głównej plaży w Odessie, to świetny pomysł. Oczyma wyobraźni widać tłumy spragnionych plażowiczów przelewające się prze lokal. Rozmiar lokalu w takim razie też musi być odpowiedni no i oczywiście ceny, bo w takim miejscu...
Akurat w tym przypadku nie wszystko...5 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Lager z ekstraktem 12.4*, alko 5,6% i IBU 23.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka a w końcu grubsza obwódka.
Lacing - trochę było.
Barwa - jasne złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość i owoce strongowe ale tylko lekko.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Dania
2021-03-13, 21:57 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment