Alpirsbacher Klosterbräu Glauner, Kloster-Stoff Märzenbier
Kolejny Märzen w moim zbiorze i kolejny inny.
Zawsze przy takich okazjach zastanawiam się, czy Märzen to gatunek, styl, czy poprostu tylko zwyczajowa nazwa.
W każdym razie taki Märzen, choć nie w 100% (wolę bardziej ekstraktywne) odpowiada mi najbardziej.
Kolor: żółty (soku jabłkowego)
Piana: gęsta i trwała, choć pęcherze sporych rozmiarów
Zapachełny, słodowy z odrobiną chlebowego
Smak: słodowy z odrobina miodu w tle; chmielowa goryczka (trochę cierpka) na kóncu, długo utrzymująca się w ustach, delikatnie podkreślająca słodowy charakter; całość sprawia jednak wrażenie przesadnej delikatności
Ciekawe piwo, choć moim zdaniem mogłoby być bardziej wyraziste
Kolejny Märzen w moim zbiorze i kolejny inny.
Zawsze przy takich okazjach zastanawiam się, czy Märzen to gatunek, styl, czy poprostu tylko zwyczajowa nazwa.
W każdym razie taki Märzen, choć nie w 100% (wolę bardziej ekstraktywne) odpowiada mi najbardziej.
Kolor: żółty (soku jabłkowego)
Piana: gęsta i trwała, choć pęcherze sporych rozmiarów
Zapachełny, słodowy z odrobiną chlebowego
Smak: słodowy z odrobina miodu w tle; chmielowa goryczka (trochę cierpka) na kóncu, długo utrzymująca się w ustach, delikatnie podkreślająca słodowy charakter; całość sprawia jednak wrażenie przesadnej delikatności
Ciekawe piwo, choć moim zdaniem mogłoby być bardziej wyraziste
Comment