Kraus, Hirschen-Trunk

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #1

    Kraus, Hirschen-Trunk

    Po polsku to chyba będzie "trunek jeleni".
    W przeciwieństwie do innego piwa z tego browaru, opisanego przez codera, ten "trunek" jest wyśmienity.
    Piwo barwy miedzianej, w zapachu nuty wędzone, chmiel i słód. W smaku - frankoński kanon. Słodowość miesza się ze szlachetnym chmielem i wyraźną wędzonką. Wyborne piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #2
    Generalnie uważane jest to piwo za lekką wędzonkę. Zaw. alk. 5,5 %

    Aromat - początkowo nuta słodowej owocowości, dopiero potem pojawia się wędzoność
    Barwa - ciemna miedź
    Piana - wysoka, kremowa, zostaje na szkle
    Wysycenie - niezbyt wysokie
    Smak - wędzoność (choć nie aż tak bardzo intensywna) na pierwszym planie, schowane owoce, dość wyraźna orzechowa goryczka pozostająca w ustach
    Treściwość - umiarkowana

    Ogólnie przyzwoite piwko, ale spodziewałem się bardziej bogatego smaku (nie chodzi o wędzenie).

    W rankingu degustacyjnych prowadzonym przez zawodowych piwowarów dla czeskiego czasopisma Pivo, Bier & Ale zajęło czwarte miejsce po Schlenkerli, Wehererze i Spezialu.

    Comment

    • sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

      #3
      Foto:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12899

        #4
        Występuje też w butelce euro:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12899

          #5
          Minęło prawie 10 lat od ostatnie opisu, może się coś zmieniło w moim odbiorze tego piwa z górnofrankońskiego Hirschaid,

          Brauerei Kraus, Brauerei-Gasthof, Gasthof, Wirtshaus, Gaststätte, Biergarten, Hotel, Übernachtung, eigene Schlachtung, fränkische Schmankerln, fränkische Spezialitäten, eigenes Bier vom Fass, Franken, Hirschaid, Bamberg, Bierverkauf, Ausschank, Bockbieranstich, Saal mieten, Feiern, Hochzeit, Veranstaltungen


          Aromat - słodowy, łagodna wędzonka, ale obecnie przed owocami (lekko suszonymi)
          Piana - nie była zbyt wysoka ani trwała, prawie nic nie zostawia (mały minus)
          Barwa - ciemna miedź, trochę ciemniejsza niż na zdjęciach
          Wysycenie - umarkowane do średniego, musujące
          Smak - łagodna wędzonka, która z biegiem picia robi się wyraźniejsza, lekkie podsuszane owoce (z przyjemną bąrdz delikatną cierpkością), ciut chleba. Jest orzechowa goryczka, dłuższa i nie tak mocna, by przykrywać pozostałe smaki
          Treściwość - pełne piwo

          Nadal 5,5%

          Jak kiedyś byłem nieco zaweidziony bogactwem smaków, to teraz muszę przyznać że piwo jest złożone z różnych delikatnych niuansów, co bardzo dobrze wpływa na pijalność. Na stronie sami wspominają o delikatnej wędzoności tego landbiera (czyli lokalnej specjalności). Jest zatem sesyjne, złożone i smaczne. Bardzo przyjemne.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12899

            #6
            Click image for larger version

Name:	P1080121.JPG
Views:	42
Size:	25,8 KB
ID:	2317127

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Kraus, Impfstöffla
              darekd
              Hirschaid pod Bambergiem, Górna Frankonia.


              4,7% alk., ekstr. ?

              Aromat - słodowy, ziarno zbożowe
              Piana - wyższa, zwarta, trwała, zostaje na szkle
              Barwa - złota
              Wysycenie - łagodne, minimalnie musuje
              Smak - wyraźny, słodszy słód (ziarnisty,...
              2021-10-08, 16:01
            • tfur
              Jabłonowo, Manufaktura piwna, świeże niefiltrowane niepasteryzowane prosto z tanka
              tfur
              chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
              piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
              litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
              zakupił ten...
              2025-03-29, 00:41
            • darekd
              Moon Lark, Goat
              darekd
              "Rauch Doppelbock", ekstr. 20%, 8,5% alk.

              https://moonlark.pl/beers/goat

              Aromat - po otwarciu mocny ton wędzonego słodu i trochę spalenizny. Po przelaniu zapach znacznie mniej intensywny
              Piana - nikła, szybo i całkowicie znika
              Barwa - bardzo ciemny...
              2025-02-18, 00:54
            • darekd
              Eichhorn, Rauchbier
              darekd
              Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

              https://brauerei-eichhorn.de/

              Alk. 5,3%

              Aromat - na początek wędzony słód (moim zdaniem bukowy), a po przelaniu do butelki lekkie owocowe nuty słodowe. Choć ta wędzoność jest na pierwszym miejscu, to...
              2024-12-21, 23:53
            • darekd
              Widawa, Lichtenhainer
              darekd
              Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

              Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
              2024-09-05, 23:05
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...