Kürzer, Kürzer Alt

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Kürzer, Kürzer Alt

Piwo z najnowszego mikrusa w Düsseldorfie położonego na Altstadzie. Serwowane na miejscu lub z butelki, również sprzedawanej na miejscu. Alkohol według piwowara 4,6-4,7 %, ekstrakt 11,3 %. Chociaż na butelce jest napisane 4,8 % alkoholu.
    Butelka z porcelanką, etykieta w nowoczesnym stylu , takim samym jak sam lokal.
    Piana wysoka, gęsta, trwała, drobnoziarnista, utrzymuje sie cały czas.
    Barwa jasnobrązowa, z kasztanowymi refleksami.
    Przyjemny aromat owoców, orzechów , lekki palony słód.
    Złożony smak, owoce, orzechy, spora dawka goryczki. Nagazowanie w sam raz. Pije się z przyjemnością. Wiadomo,że najlepiej smakuje na miejscu produkcji, ale aktualnie pite w Polsce też jest smakowite.
    Cena butelki w browarze 2,30 EUR (razem z kaucją), lanego na miejscu jakieś 1,50 EUR za 0,25 l.
    Attached Files
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

No i piwo degustowane na miejscu w browarze. Są podstawki, brak firmowego szkła.
    Attached Files

Comment

• perłyfan
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1244

Też miałem dzięki bratu przyjemność...

Piana - gęsta, kremowa i bardzo trwała
      Kolor - dość jasny, herbaciano-brązowy
      Zapach - delikatny, ale wyraźny, przyjemne nutki słodowe

Smak - altowa goryczka wiele mniej zdecydowana i surowa jak w innych altach,
      Jest tu przełamana miłymi słodowymi smaczkami, przez co piwo jest w odbiorze
      lekkie i delikatne.

Bardzo dobre. Niedługo mam nadzieję spróbować u źródła.
      JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
        dadek
        Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
        2023-04-27, 02:48
      • heckler
        Czechy, Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
        heckler
        Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
        2023-08-30, 08:11
      • heckler
        Czechy, Znojmo, Na Valech 15, Pivovar Old Cock
        heckler
        Najmłodszy Znojemski browar nosi nazwę Old Cock. Powstał w miejscu starych garaży, a za sąsiadów ma ładnie odnowione budynki biblioteki, oraz muzeum.
        Plecami graniczy z murami Klasztoru Minorytów, który z drugiej strony za sąsiada ma Browar Znojmo.
        Browar pracuje pełną...
        2023-07-12, 09:55
      • bastion
        Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
        bastion
        Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
        2022-02-11, 21:53
      • bastion
        Estonia. Raasiku, Meierei 3, Raasiku Olltehas.
        bastion
        Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
        ...
        2024-02-21, 21:38
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...