Darmstädter, Darmstädter Pilsner

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

Darmstädter, Darmstädter Pilsner

alkohol: 4,8%; ekstrakt: 11,5%; goryczka: 36 Bitter-Einheiten (to samo co IBU)
    Dane za stroną browaru.

Kolor: Jasnożółty, nieco za jasny. 3,5
    Piana: Biała, średnio wysoka, o umiarkowanej trwałości. W połowie kufla zostają tylko "wysepki". Lekko budzi szkło. 3,5
    Zapach: Słodowo-chmielowy, lekko owocowy. Dość słaby, ale przyjemny. 3,5
    Smak: Słodowość łączy się harmonijnie z wytrawnością. Bardzo delikatne, miękkie. Goryczka szlachetna, dosyć intensywna. Zaskakująco smaczne! 4,5
    Wysycenie: Bez zarzutu. 5
    Opakowanie: Butelka z zamknięciem patentowym, ale korek niestety z plastiku. Etykieta całkiem ładna. Brak informacji o ekstrakcie. 4,5
    Uwagi: Porządny pils. Nie należy zrażać się wyglądem i niewysoką pianą. Chyba będę od czasu do czasu do niego wracał.
  • Aleksandros
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 352

Tym razem przetestowałem wersję beczkową w firmowym lokalu przy browarze w Darmstadt (zaraz koło dworca kolejowego). Wrażenia w zasadzie zbieżne z wersją butelkową, choć tym razem piana wyraźnie lepsza: kremowa, dłużej się trzymała. Poza tym mamy do czynienia z klasycznym niemieckim pilsem, wyróżniającym się z tłumu szlachetną ziołową goryczką. Wypiłem z prawdziwą przyjemnością, co mi się w przypadku pilsów już od dłuższego czasu nie zdarzyło. Na upał to bardzo dobry wybór.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Aleksandros; 2012-08-24, 14:40. Powód: lit.

Comment

• baklazanek
      † 2014 Piwosz w Raju
      • 2001.08
      • 3562

Tak się prezentuje.
      Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Darmstadt, Goebelstraße 7, Braustüb'l - Darmstädter Privatbrauerei
        dadek
        Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
        Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...
        2022-10-24, 00:43
      • Prusak
        Perła, Alt
        Prusak
        No to, skoro mowa o Perle, to mamy kolejną z "sezonowych specjalności".
        E. 12% wag.
        A. 4, 8% obj.
        Aromat wywąchany z butelki zgodny z deklarowanym na kontrze, czyli owocowo-estrowy, taki sam po przelaniu do szkła, może plus jakieś lekkie masełko, ale to chyba raczej...
        2024-08-28, 21:36
      • darkowaw
        sprzedam zbiór etykiet polskich
        darkowaw
        Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko
        Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach:
        - etykiety powklejane w 4 segregatorach
        ...
        2022-09-25, 17:09
      • kronos1194
        Butelki (około 200szt.)
        kronos1194
        Dzień dobry wszystkim.
        Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
        2024-04-01, 18:49
      • darekd
        Wieninger, Kerndl-Kini
        darekd
        Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
        W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
        2024-03-21, 22:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...