Wagner (Merkendorf), Bock Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Wagner (Merkendorf), Bock Dunkel

    Aromat: słodowy, chlebowy, podpiekany, przyjemny

    Piana: średnio wysoka, gęsta z bąblami, dość trwała

    Barwa: ciemnozłota, klarowne

    Smak: ciekawa, rozbudowana słodowość, gama posmaków chlebowych i opiekanych skontrowana mocną goryczką

    Goryczka: dość mocna, pozostająca, łodygowa

    Odczucie w ustach: pełne, szorstkie, sciągające

    Ogólne wrażenie: dobre piwo, z ciekawym i rozbudowanym smakiem słodowym, wrażenie psuje jednak niemiła pozostająca goryczka, stanowczo zbyt mocna jak na ten styl. Nie jest to typowy koźlak tradycyjny, raczej takie ciemniejsze piwo frankońskie, mocniejsze od średniej.


    ABV 7.5%
  • Ciupaga
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.10
    • 79

    #2
    Goryczka.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    wrażenie psuje jednak niemiła pozostająca goryczka, stanowczo zbyt mocna jak na ten styl
    Mi właśnie ta goryczka wyjątkowo podeszła. Oprócz niej czułem w smaku miód - to połączenie goryczki z miodem dało mi fantastyczne odczucia smakowe.

    U mnie ma mocne 5 (w skali 1-6). Zdecydowanie polecam!
    Bywajcie Piwożłopy!

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

      Parametry te same jak w ich jasnym koźlaku:

      Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria). Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star 16,8% ekstr. 7,5% alk. https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/ Aromat - słodowy z owocami (morele, słodkie jabłka), ciut chmielu (kwiatowość, ale to może się przeplatać z


      16,8% ekstr.
      7,5% alk.

      Lagerbier Ungespunden, Märzen, Kupferstich Rotbier, Festbier, Jubiläumsbier, Pils, Heller und Dunkler Bock


      Aromat - bardzo miły, kakaowy biszkopt, ciut piernika, jest leciutka nuta owocowa kojarząca mi się czerwonymi słodami (tutaj słodsza malina), w tle ciut kwiatowego chmielu
      Piana - wysoka, trwalsza, dłuższa koronką
      Barwa - miedziana z mocną herbatą, klarowna
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - słodowy, biszkoptowa miękkość z odrobiną piernika (ale bez korzenności), leciutko podpieczone, nuta czerwonych owoców (suszona wiśnia), jest leciutki chmiel z bardzo łagodną goryczką, w ustach jest trochę taniczności, która daje taki półwytrawny efekt Alkohol bardzo dobrze przykryty przez ciemniejsze słody, całkiem schowany w odróżnieniu od ich jasnego koźlaka o tej samej mocy (ale ten jasny ma pazur, a tu bardziej taki misio jest, co kto lubi)
      Treściwość - wysoka, ale nie ciężka

      Kolejny przykład, że w Bawarii (a we Frankonii chyba szczególnie) dunkel bock nie jest typowo ciemnym piwem (bardziej kategoria jak w Czechach - polotmave, półciemne), bez czekoladowych i barwiących słodów.

      W tym przypadku oryginalnym jest łagodny zasyp czerwonego słodu, no ale we Frankonii Rotbier jest dość popularnym lagerem, a szerzej też używa się nazwy Kupfer od miedzi i w Bawarii można (co prawda rzadko) trafić na bardzo smaczne tego typu koziołki:

      Browar z Lengenfeld (część miasteczka Velburg) z bawarskiego Górnego Palatynatu, mniej więcej pomięcy Norymbergą a Ratyzboną (Regensburg). Kupfer czyli miedź. Jedno z ich miedzianych piw było już opisywane: https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/82297-winkler-br%C3%A4u-lengenfeld-kupfer


      W moim piwie nie było wspomnianej kilkanaście lat temu goryczki. Złożona słodowość, bardzo dobra pijalność i bardzo fajne piwo.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X