Pirker, Pirker Zoigl Helles Kellerbier 4,9%

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Pirker, Pirker Zoigl Helles Kellerbier 4,9%

    Po krótkim rozpoznaniu w necie wychodzi, że to mały browar w miejscowości Pirk, w Górnym Palatynacie (krainie zoigla) założony w 1545 roku.
    Ich jasny zoigl jest jasnozłoty, lekkomętny i opalizujący. Tworzy brudnobiałą, średniowysoką i raczej nietrwała pianę.
    Pachnie głównie chmielem, choć pojawia się nuta słodowo-owocowa. Smakowo dominuje delikatna goryczka, w tle pojawia się posmak owocowy.
    Nagazowanie niby niewidoczne, a jednak wysokie. Krachla, na niej czytelna eta z herbem browaru, szaleństwa estetycznego nie budzi, ale jest OK.
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Dziwna kwestia nomenklatury. mNie się zawsze wydawało, że Zoigl to taki Zwickelbier tyle, że z większym udziałem ciemnych słodów w zasypie. A tu mamy helles Zoigla.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12492

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
      Dziwna kwestia nomenklatury. mNie się zawsze wydawało, że Zoigl to taki Zwickelbier tyle, że z większym udziałem ciemnych słodów w zasypie. A tu mamy helles Zoigla.
      Określenie Zoigl odnosi się do miejsca warzenia, nie sposobu. Może być ciemny i jasny.
      Wywodzi się to jeszcze z średniowiecza, gdzie poszczególne domy otrzymywały prawo warzenia. Prawa zapisywano w księgach wieczystych i tradycja została. Poszczególne domy, gospody łączyły się w spółdzielnie, stąd czasami określa się je jako Kommunbier

      Jak słusznie zauważył Pancernik, tradycja ta zachowała się głównie w Górnym Palatynacie (Oberpfalz). Właśnie jednym z takich przybytków jest Pirker Brauhaus, założony w XVI w., który ma w swojej ofercie również Zoigl Doppelbocka oraz ciemnego Zoigl kellera.

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #4
        Dzięki za wyjaśnienie, ale kurcze te niemieckie style (Zoigl, Kellerbier, Zwickelbier) są dla mnie starsznie niejasne. W swoim poprzednim poście opierałem się głownie o informacje zawarte na tej stronie: http://www.germanbeerinstitute.com/Zoigl.html W każdym razie widać, ze nic nie jest tu takie oczywiste.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #5
          Trochę info jest też tutaj: http://www.zoigl.de/, chyba nawet kiedyś ART zorganizował konkurs "w tym temacie".

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12492

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
            Dzięki za wyjaśnienie, ale kurcze te niemieckie style (Zoigl, Kellerbier, Zwickelbier) są dla mnie starsznie niejasne. W swoim poprzednim poście opierałem się głownie o informacje zawarte na tej stronie: http://www.germanbeerinstitute.com/Zoigl.html W każdym razie widać, ze nic nie jest tu takie oczywiste.
            Bardziej polecam stronę:


            oraz naszą starą dyskusję:

            Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
              Określenie Zoigl odnosi się do miejsca warzenia, nie sposobu. Może być ciemny i jasny.
              (...).
              Zauważyłem jeszcze jedna prawidłowość. Wszystkie zoigle powstają za pomocą otwartej fermentacji.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12492

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                Zauważyłem jeszcze jedna prawidłowość. Wszystkie zoigle powstają za pomocą otwartej fermentacji.
                Ale to nie musi chyba tak być

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  To znaczy? Z linku niestety nic nie wynika. W Neuhaus widziałem fermentację otwartą.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12492

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    To znaczy? Z linku niestety nic nie wynika. W Neuhaus widziałem fermentację otwartą.
                    sorry. kliknij na Lageplan, potem na Zoiglstubbe Witt i tam jest zdjęcie:


                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Darku, to są tanki leżakowe/wyszynkowe a nie fermentacyjne.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12492

                        #12
                        Tak, ale skoro są główną atrakcją, a innych zdjęć nie pokazali więc może błędnie się zasugerowałem
                        i napisałem, że nie musi tak być. Może jednak Bernacka tam był? Sorry za zamieszanie
                        Last edited by darekd; 2012-08-21, 08:56.

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          W szynkach są jedynie (przynajmniej tylko w takich gościłem) tanki leżakowe. Kadzi fermentacyjnych nie widziałem.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          Przetwarzanie...