Kuchlbauer, Helles

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    Kuchlbauer, Helles

    W zasadzie winno być "zum Kuchlbauer", ale niech tam... .
    Piwo ma 11,9*/5,2%, jest jasnozłote, klarowne. Buduje biała, drobniutką, dość obfitą, lecz średniotrwałą pianę.
    Pachnie słodowo z domieszką owoców i śladem chmielu. W smaku najpierw minimalna goryczka, potem słód i owoce (zielone jabłka?), w trakcie picia goryczka lekko narasta.
    Dużo gazu. Butelka NRW, kapsel browaru, eta z herbem browaru i gotycką czcionką, prosta, klasyczna, trochę bez polotu.
    Przyzwoity, lekko goryczkowy helles. Browar się lansuje jako specjalista od piw pszenicznych, więc to chyba jakaś produkcja uboczna... .
  • ariusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.06
    • 484

    #2
    (...) więc to chyba jakaś produkcja uboczna...

    Nie calkiem. Odwiedzilem ten browar w tamtym roku. Troche sobie pogadalem z Braumeisterem, troche zakladowych tajemnic mi zdradzil

    - w miescie Abensberg, czyli bezposrednio w browarze sa warzone prawie wszystkie pszeniczniaki. Wyjatek to Kuchlbauer Weisse Alkoholfrei - jest warzony i rozlewany w monachijskim Paulanerze

    - w 1997 zakupil zum Kuchlbauer Spezial-Brauerei z miasta Schierling. Tam sa warzone nie przeniczniaki z nazwa Kuchlbauer oraz Schierlinger Hell i Schierlinger Pils.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ariusz Wyświetlenie odpowiedzi
      - w miescie Abensberg, czyli bezposrednio w browarze sa warzone prawie wszystkie pszeniczniaki.

      - w 1997 zakupil zum Kuchlbauer Spezial-Brauerei z miasta Schierling. Tam sa warzone nie przeniczniaki z nazwa Kuchlbauer oraz Schierlinger Hell i Schierlinger Pils.
      Jest mały problem na ecie jest: Abensberg Helles Bier, choć to nie jest pszenica, ale chyba warzone w Abensberg

      Aromat – słodowy, nieco kwiatowo-owocowy
      Barwa – słomkowa
      Piana – umiarkowana, raczej nietrwała, pozostaje na szkle
      Wysycenie – wysokie
      Smak – słodowe z akcentami leciutko cierpkich owoców, leciutki kwasek, W ustach pozostaje długa cierpkawo-owocowa goryczka.
      Treściowść – pełne

      Przyjemne

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        Przetwarzanie...
        X