Miałem wątpliwości, czy zakładać nowy temat, bo wiele wskazuje na to, że jest to Ayinger Liebhard's Kellerbier ze zmienioną szatą graficzną i nową nazwą. Identyczne są parametry (ekstrakt 11.8%, alk. 4.9%), a i opisy szczegółowe wydają się pasować. Piwa pod tą nazwą nie ma też póki co ani na oficjalnej stronie browaru, ani na ratebeer. Może dokonano tej zmiany niedawno.
Nowy temat zakładam, bo:
a) zdaje się, że to jedno piwo warzone pod kilkoma nazwami (np. dla różnych odbiorców) ma oddzielne tematy.
b) być może jest to jednak inne piwo, Liebharda nie piłem, więc nie mam porównania.
Kolor: Jasnożółty, mętny, "świetlisty". W butelce pływają nawet grubsze farfocle, co nie jest częste nawet w kellerach. 4,5
Piana: Biała, średnio wysoka, dość trwała. 4
Zapach: Słodowy, piwniczno-drożdżowy. Dość intensywny i przyjemny. 4,5
Smak: Raczej wytrawny, choć umiarkowana słodycz też jest obecna. Goryczka średnia, ale ciekawa. Kwaskowość lekka. 4
Wysycenie: Poniżej średniej. Pasuje. 5
Opakowanie: Typowe dla browaru, proste ale porządne. Sugeruje pochodzenie z małego browaru. Pełne informacje, firmowy kapsel. 4,5
Uwagi: Piwo dość smaczne i orzeźwiające. Warto spróbować, by wyrobić sobie zdanie.
Nowy temat zakładam, bo:
a) zdaje się, że to jedno piwo warzone pod kilkoma nazwami (np. dla różnych odbiorców) ma oddzielne tematy.
b) być może jest to jednak inne piwo, Liebharda nie piłem, więc nie mam porównania.
Kolor: Jasnożółty, mętny, "świetlisty". W butelce pływają nawet grubsze farfocle, co nie jest częste nawet w kellerach. 4,5
Piana: Biała, średnio wysoka, dość trwała. 4
Zapach: Słodowy, piwniczno-drożdżowy. Dość intensywny i przyjemny. 4,5
Smak: Raczej wytrawny, choć umiarkowana słodycz też jest obecna. Goryczka średnia, ale ciekawa. Kwaskowość lekka. 4
Wysycenie: Poniżej średniej. Pasuje. 5
Opakowanie: Typowe dla browaru, proste ale porządne. Sugeruje pochodzenie z małego browaru. Pełne informacje, firmowy kapsel. 4,5
Uwagi: Piwo dość smaczne i orzeźwiające. Warto spróbować, by wyrobić sobie zdanie.
Comment