Ahornberger Landbrauerei Strößner-Bräu, Ahornberger Landbier Würzig Mild

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Piwo z tego samego Browaru jak Dunkel.
    Piana obfita przynajmniej u mnie -moze dlatego ze swieze i dosc trwala.
    Kolor jasno bursztynowy klarowny.
    Mocna goryczka slabnaca trakcie picia ale pozostawiajaca troche gorzkawy smak w gardle.
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 4,8% (ekstr. 11,7%), but. 0,5 l (z porcelanką)
    kupione w Łodzi, na Pomorskiej

W palecie piw browaru Ahornberger to piwo funkcjonuje jako "Ahornberger Landbier Würzig" (opisywane w temacie piwo "Premium" to zupełnie inne piwo, co można sprawdzić tutaj). Opisując je tutaj kierowałem się zdjęciem zamieszczonym przez Andiego - od tamtego czasu etykieta się nie zmieniła.
    kolor – złoty, klarowny, połyskliwy, po prostu - ładny;
    piana – gruby kożuch średnioziarnistej piany, która częściowo wygazowuje, ale zwarta kołderka pozostaje jeszcze przez długi czas;
    nasycenie – wysokie;
    zapach – delikatnie słodowy, bardzo obiecujący;
    smak – lekki, słodkawy smaczek słodowy z delikatną goryczką idącą w stronę ziołową i przepleciony jakimś owocowo-cytrusowym świeżym akcentem (to już nie pierwszy mój landbier z takimi łąkowo-kwiatowo-ziołowymi nutkami, które zresztą są bardzo smaczne i nadają piwu bardzo lekkiego charakteru). Jest też w smaku trochę diacetylu, który lekko psuje ogólne wrażenie, ale nie jest zbyt nachalny i zbytnio nie przeszkadza.
    Dla mnie wyjątkowo dobre i smaczne, świeże w smaku piwo. Godne polecenia.
    Blog: Piwna Brytania

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2650

Przyjemny ciepły ciemnosłomkowo-miodowy kolor. Klarowny.
      Piana aż wyszła z siebie z zachwytu podczas nalewania. Ale zaraz się ze wstydem z powrotem cofnęła. Szumowina do końca konsumpcji oraz ślady na szklance.
      Zapach wyraźnie słodowy z jakimś owocowym (pomarańczowym?) odcieniem. Przyjemny.
      W smaku okrągła i niezobowiązująca goryczka. Słodowe posmaki i delikatne muśnięcie owocowych nastrojów. Finisz jednak nieco cierpki i kwaskowaty.
      Nagazowanie nieco zbyt duże. A to podszczypuje, a to pobekuje, albo odwrotnie...
      Nieco rubaszna z kształtu butla z patentowym korkiem (dokładnie jak na zdjęciu: http://www.bierranking.de/biertest.php?id=0&sorte=115). Wierszyk o bożym wsparciu i unijny znaczek produktu regionalnego na kontrze. Skład też jest.

Alk 4,8%; but. 0,5l; ekstraktu brak.

Piwo, które bardziej się ogląda niż pije. Aczkolwiek jest całkiem poprawne. Czepienie się smaku to niechybnie wpływ 29 lutego i krzywej Gaussa
      W skali 1-10 6,5pkt.
      Last edited by wpadzio; 2012-02-29, 23:38.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Niby wiele mu zarzucić nie można (nieco DMSu) ale i piać z zachwytu nie wypada. Bardzo solidne do gaszenia pragnienia ale jeśli ktoś ma możliwość kupienia za Odrą (około 0,7 euro) to skrzynka na spotkaniu towarzyskim niedługo postoi bo piwo ma niezłą bazę słodową i delikatną, w sam raz na eurolagerowe gardła, goryczkę.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

Piwo jest blade, trochę zbyt blade.
          Piana brudnobiałą, drobna, anemiczna i nietrwała.
          Pachnie słodowo z chmielowo-ziołowym tłem, bardzo przyjemnie .
          W smaku już gorzej, łagodna goryczka, ale zaraz wychodzi płaska słodowość, kojarząca mi się koncernowo, słód dominuje.
          Gazu dużo, sporo małych bąbelków. Fajna butelka - nietypowa "krępa" krachla 0,5, prawdziwa porcelanka, eta z brodaczem dzierżącym kufel - bawarska klasyka.
          W sumie do wypicia, ale jaki to "würzig"...?

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Aż dziwne, że tak długa nazwa się zmieściła.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

Foto:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...