Leikeim, Original Steinweisse

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

    Leikeim, Original Steinweisse

    Alkohol 5,5%, ekstrakt 12,5%:

    Kolor: Jasnobrązowy, mętny.
    Piana: Niezbyt wysoka jak na pszenicę. Szybko opada do ochronnej warstwy, delikatnie brudząc szkło.
    Zapach: Średniointensywny, nietypowy, mało pszeniczny. Dominuje raczej maślano-karmelowy aromat z lekko ziołowym tłem. Po ogrzaniu dochodzą lekko chlebowe nutki.
    Smak: Delikatna kwaskowość połączona z lekko gryzącym wysyceniem. W tle chlebowe i delikatnie karmelowe smaczki, goryczka raczej delikatna. Finisz lekko wytrawny, dominuje w nim zbożowy i lekko ziołowy posmak goryczki. Całkiem smaczne.
    Wysycenie: Średniowysokie.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    #2
    O "kamiennym" piwie można poczytać tu:



    A to drugie piwo z tego browaru warzone tą historyczną metodą.

    Aromat - wyczuwalna słodowa baza z bananami, lekkimi cytrusami i nutą karmelu,
    Barwa - miodowo-herbaciana, mętna
    Piana - wysoka, gęsta i trwała czapa, której strzępy zatrzymują się na szkle.
    Wysycenie - jak na pszenicę umiarkowane, ale musuje na języku
    Smak - lekki kwasek drożdżowy, połączony z nutami karmelu (wyraźniejszymi przy ogrzaniu), akcenty zbożowe, nieco chmielowej ziołowości, ale goryczka jest leciutka, lekko zalegająca w ustach.
    Treściwość - piwo pełne, ale spodziewałem się nieco wyższej.

    Słodowy profil przypomina ich Steinbier Original, ale chyba jeśli chodzi o treściwość lżejsze.
    Generalnie nie jest to klasyczny weizen, bananowe-cytrusowe posmaki - tu idą bardziej w kierunku karmelowych i "kellerowych". Trochę taka hybryda kellerowo-pszeniczna. Nie każdemu może przypaść do gusty, ale mi całkiem smakowo. Jest oryginalne i dobrze pijalne. Polecam pić nie nazbyt schłodzone.

    Kupione we wrocławskim Magnacie.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

      #3
      Aromat - wyczuwalne goździki, banany znikome, lekka skórka od chleba
      Barwa - herbaciany
      Piana - gęsta, drobne i średnie pęcherzyki, nie tak obfita i trwała do samego końca jak w niektórych pszenicach, ale i tak cały czas białą czapa jest.
      Wysycenie - w sam raz, nie za wysokie, nie za niskie

      Smak - goździki, lekka chlebowość, delikatna nuta karmelowa, brakuje smaku bananów

      Bardzo dobrze się piję, smaczne, choć jakoś nie powala niczym szczególnym. Poprawna dobra pszenica z za małym posmakiem bananów
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Niestety, nie dopiłem. Dałem do spróbowania lepszej połowie i już nie oddała...
        Rewelacyjne piwo, bardzo nieortodoksyjny weizen - moim zdaniem bardziej podobny do dunkel weizena. Klasyczne cechy stylu obecne: są banany, chlebowość, lekka kwaskowość. Ale na mnie największe wrażenie zrobił bogaty, aksamitny i wielowymiarowy przegląd smaków słodowo-karmelowych od lekkiej słodyczy przez toffi, melanoidyny, przypalony karmel aż do lekkiej, kwaskowatej paloności; a to wszystko bardzo dalekie od ulepkowatej słodkości. Piwo dość orzeźwiające, zbalansowane, lekko wytrawne.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Przetwarzanie...
        X