Sądząc po obrazku piłeś Anteks normalnego, a nie zimowego Kapuzinera - odpowiedni temat jest tutaj .
Kulmbacher, Kapuziner Weissbier
Collapse
X
-
Jak dla mnie bardzo dobre (mimo, że z puszki). Kolor starego złota, z odpowiednią mętnością, piana gęsta i wytrwała. Równomiernie nagazowany drobnymi bąbelkami. Zapach orzeźwiający, z wyraźnym bananem, mniej wyraźnym chmielem i delikatną wonią drożdżową. W smaku b. przyjemne, zdecydowana goryczka, lekki akcencik cytrusowy i jeszcze trochę banana...
Widać jednak nie wszystkie hurtownie zrezygnowały z importu - i bardzo słusznie. Natomiast na naklejce informacyjnej stoi jak byk: "Kraj pochodzenia: HOLANDIA"Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Kolor: Coś jak miód akacjowy lub ciemne złoto, ładnie mętny.
Piana: Przy nalewaniu pieni się straszliwie. Potem następuje szybki opad połączony z dużymi dziurami. Do końca pozostaje warstwa ok. 0,5 cm.
Zapach: chmielowo-kwaskowaty, dość przyjemny.
Smak: Z początku dość mocno gorzkie, z czasem spożywania smak wraca do "normy" tzn. jest bardziej kwaskowate z posmakiem fermentacji.
Nasycenie: Mogło by być nieco większe.
Opakowanie: Puszka
Może powiem herezje ale bardziej mi smakował Kaiser Weissbier, ale ja w sumie dopiero z pszenicznymi zaczynam więc mogę mieć mało wyrobiony smak
Comment
-
-
Tym razem pity z puszki, kupiony w Lubeslkim Tesco za 1.69, właśnie kończy się data wazności, ale piwo jest nadal dobre i wypijalne, więc warto było zakupić a pije juz drugie,a za taką cenę o dobrego pilsa ciężko,.
Zapach charakterystyczny dla pszenicznych, ładna pomarańczowa-mętna barwa,piana dobra, smak lekko kwaśny, gdzieś w tle nuty cytrusowe i goryczka, ogólnie całkiem dobre.
ocena to 4.40
Comment
-
-
Kolor: mętny
Piana: drobnoziarnista, opadła dość szybko
Wysycenie: średnie
Zapach: bananów, bardzo lekki
Smak: lekkie goździki i banany, lekka goryczka, lekko kwaskowe, bez specjalnych uniesień
Opakowanie: butelka z krachlą, etykieta może być
Ogólnie pszeniczniak do wypicia choć bez uniesień - tak na 4,3.
Cena 0,75 EUR w getrenku w Goerlitz.
Comment
-
-
Wczoraj dla przypomnienia niemieckich degustacji kupiłem to piwo w Rodzince za PLN 8,00. Tanie nie było, ale...
Piwo ma wzorcowy, miodowo-pomarańczowy kolor, jest lekko mętne. Piana - drobnopęcherzykowa, kremowobiała, opada dość szybko w strzępach.
Po otwarciu (krachla) z butelki buchnęło zbożem. Po chwili doszły także cytrusy, banany i goździki, znowu pszeniczny dobry standard. W smaku łagodne, słodowo-zbożowe, leciutko kwaskowate, tak, jak lubię .
Wysycenie spore, ale nie nachalne, jak pszenicy przystoi. Butelka jak na w/w fotce, "porcelanka" jest plastikowa i ma na denku (?) wizerunek braciszka ze szklanicą pszenicy. Ten sam wizerunek powtarzają etykieta i krawatka, które - jak i kontra - są w tonacji zielono-złotej.
Podsumowując - dobra, porządna pszenica, choć w tej lidze można znaleźć coś za PLN 2-3 taniej...
Comment
-
-
Kolejne bardzo dobre piwo z Niemiec i bielańskiego Leclerca Klasyczna śnieznobiała zwarta czapa piany, orzeżwiający zapach i smak cytrusów, delikatne ale pełne smaku. Ech ja ja tym Niemcom zazdroszczę.
ps. W Leclercu znacznie bardziej przyjazna cena, chyba około 5-6 PLN"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi(...)
ps. W Leclercu znacznie bardziej przyjazna cena, chyba około 5-6 PLN
Comment
-
-
Dobre piwo. Kolor pomarańczowy, mętny. Średio intensywny zapach drożdżowo bananowy, z lekkim goździkiem i cytrusami. Smak to zbalansowana mieszanka bananów i goździka z wyczuwalną cutrusową kwasowością. Wysycenie bardzo dobre. Trochę zawodzi piana - niby gęsta i wysoka ale jak na pszenicę to trzyma się niezbyt długo.
Kupione za ok 6zł w Leclerc'u na Bielanach. Smakowało, wrócę do niego.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Wspaniały pszeniczniak, długo nie miałem okazji go skosztować. Było warto wydać ok. 8zł.
Pierwsze wrażenia to idealna (dla mnie) słodkość. Kolejno to wymagane spełnione wrażenia smakowe markowego piwa pszenicznego. Kapuziner niesamowity jest, to pewne...
Comment
-
-
Kulmbacher Kapuziner Weisse, 5,4%
lekko przegazowana, dość ciemna, ostro goździkowa pszenica ze sporymi cytrusami, dość płaska. Moim zdaniem raczej słaba, mało harmonijna i mało aromatyczna, mimo że mocnego smaku.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Piana - średniotrwała, nieregularna.
Kolor- brudnożółty, mętny, bardzo ciekawy
Aromat - fantastyczny, bogaty, słodki, drożdżowy, nuta miodowa.
Smak - jak na pszeniczne - dość słodki i delikatny, wybitnie deserowy.
Wysycenie - w sam raz, dla mnie OK.
Ogólnie bardzo przyjemne i ciekawe piwo, ogromny plus za piękną butelkę.
Comment
-
-
Barwa: pomarańczowa, mętna
Piana: biała, obfita, opada powoli, cienka warstwa utrzymuje się do końca
Zapach: dosyć intensywny, banany i goździki wyraźnie wyczuwalne, w tle inne cytrusy i słód pszeniczny
Smak: przyjemny, pszeniczny, smaki cytrusowo-bananowo-goździkowe wyczuwalne, lekko kwaśnawe, goryczka prawie niewyczuwalna,
Wysycenie: wysokie, odpowiednie dla pszeniczniaków
Opakowanie: zielono-złota etykieta, estetyczna, od powyższego zdjęcia nic się nie zmieniło
Cena: 0,83 €
Piwo stanowi pszeniczny standard. Ma wszytko to co pszenica mieć powinna. Niczym szczególnym się nie wyróżnia. Pije się przyjemnie. Osadu drożdżowego nie zaobserwowałem.
Comment
-
Comment