Kupiłem to piwo w Getranke Zisch w Pasewalku, sześciopak kosztował 5,79 Euro. Piwo jest lekko mętne, zawartość alkoholu 5,1 %. W zapachu czuć bardzo silnie akcenty żywiczne, w smaku bardzo przyjemną i mocną goryczkę. Generalnie, piwo mi bardzo smakuje i fajnie, że pojawiła się blisko Szczecina atrakcyjna, także cenowo, alternatywa dla Pinty.
Stralsunder, Störtebeker Atlantik - Ale
Collapse
X
-
Aż dziw, że tak mało opinii. Piwo bardzo mi smakowało, świetny tak smak, jak i aromat. Piana po nalaniu wyglądała na bardzo nietrwałą, jednak do końca na powierzchni napoju pozostał cienki kożuszek. Zdziwił mnie też kolor - przypominał raczej zwykłego lagera, niż ale.
Tak czy siak - warto spróbować. Kupiłem w getrenku koło browaru w Stralsundzie.Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie -
-
Browar w Stralsundzie robi piwa na dwa (albo i więcej, bo chyba oni robią też tanie piwo Staende) fronty. Stralsunder to marka lokalna, ze zwyczajnymi, "codziennymi" piwami. Stortebecker to marka ogólnoniemiecka, a piwa prezentują dużo większą paletę stylów. Trochę jak Jabłonowo i Manufaktura Piwna. (Trochę, bo Jabłonowo jako podstawę ma nie przyzwoite piwo lokalne, tylko mózgotrzepy).Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnieComment
-
Kolor: Jasnożółty. Piwo jest wyraźnie zmętnione. 4
Piana: Przy nalewaniu tworzy się obfita, dość trwała, śnieżnobiała czapa. Ładnie oblepia szkło. 4,5
Zapach: Czuć amerykańskie chmiele w postaci owoców tropikalnych i cytrusów, a także słodowość. Zapach wyraźny, ale nie mocny. 4
Smak: Solidna goryczka jednak skontrowana wyczuwalną słodowością. Balans przesunięty nieco w stronę goryczki i wytrawności. Oczywiście wyczuwalne są smaki amerykańskich chmieli. Dość rześkie. Jako minus odczuwam, że goryczka jest zalegająca i po kilku sekundach od przełknięcia zaczyna kojarzyć się z goryczą po przegryzieniu skórki grejpfruta. 4
Wysycenie: Umiarkowane. Pasuje. 5
Opakowanie: Cała seria Störtebeker jest ładnie dopracowana graficznie, a do tego na kontretykiecie znajduje się rozbudowany opis piwa, użyte surowce, temperatura serwowania itd.
Uwagi: Smaczne ale od browaru przemysłowego za rozsądną cenę. Jak się chce, to można. Polecam!Comment
-
Udało mi się dostać w końcu to piwo. Dostałem info ze sklepu że butelki dojechały, pojechałem tam z zamiarem kupienie skrzynki, a okazało się że doszły tylko kartoniki kufel plus piwo za 5,99€. Z ciężkim sercem ale jednak kupiłem... może i nawet lepiej że nie było całych skrzynek bo pewnie kupił bym w ciemno i co z tym potem...
barwa: jasno złota
piana: wysoka, gęsta, drobne-średnie pęcherzyki
zapach: ziołowo-trawiasty z lekką dozą cytrusów
smak: bardzo lekki cytrusowo-ziołowy, wodnisty, mało podstawy, lekko grejpfrutowy z bardzo delikatną goryczką, mało owoców, brakuje ciała i goryczki
Przed 3 latami pewnie napisałbym że to piwo jest dobre.
Dzisiaj napiszę jednak że jest bardzo mocno przeciętne a nawet kiepskieLPComment
-
Ale
Spoko piwo. Aromat cytrusów : grejpfrut i melonu. Piana bardzo kiepska. Goryczki trochę za mało. Wysycenie jak należy. Jest OKComment
-
Całkiem logiczne, że piwo znad Ostsee kupiłem w Wiedniu...
Piwo jest jasnozłote, lekko mętne, na oko kojarzy mi się z pszenicą. Tworzy biała, drobną, lecz krótkotrwała pianę.
Przez chwilę pachnie zbożowo, ale zaraz skutecznie rozpycha się intensywna ziołowość chmielowa (albo odwrotnie ). W smaku podobnie, na pierwszym planie ziołowo-chmielowa goryczka, tło słodowo-owocowe.
Dużo gazu, chyba za dużo... Kapsel browaru, od mojej poprzedniej degustacji piw z tego browaru lekkiej zmianie uległa szata graficzna, na ecie dwumasztowiec na morzu (a może na Atlantyku...?), na kontrze mnóstwo informacji (albo jeszcze więcej ). Parametry 5,1%/11,4*. Nie grymasiłem, całkiem smaczne...Comment
Comment