Rittmayer, Sowite

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Rittmayer, Sowite

Jest to piwo o którym już mowa była tu, ale pomyślałem że warto wydzielić osobny wątek:

Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

A chodzi o to piwo:

Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe

Czyli ekstr. 12% i 5% alk.

Opisywałem oryginalną wersję w 2010 r. Wtedy miałem jednak drobne uwagi co do niewysokiej treściwości /mimo ciekawego i dość złożonego smaku/, ale w tych warunkach pogodowych... świetny dunkel keller

Kupiony w Almie
    Last edited by darekd; 2012-07-08, 12:47.
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Sowite

Tak wygląda:
    Attached Files
    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Niedawno kupiłem w manufakturowej Almie, zachęcony ciekawym opakowaniem.
      Piwo jest niefiltrowane, parametry bez zmian (5,0%/12*), bardzo ładny, bursztynowy kolor.
      Piana również miła dla oka - kremowa, dość wysoka, drobnopęcherzykowa i trwała.
      Pachnie słodowo i karmelowo ze śladem suszonych owoców. W smaku obecny posmaczek orzechowy, słód i karmel w tle, lekkie poczucie wodnistości (ale może to moje "koźlakowo-kierunkowe" chciejstwo...?).
      Gazu raczej niewiele, w kierunku średniego poziomu. Jak już wspomniałem, atrakcyjne opakowanie: krachla, eta stylizowana na międzywojenną, dopracowane. Trochę wkurza mnie nazwa, bo nie mogę sobie wyobrazić "sowitego"piwa (już prędzej "sowie" ).

Comment

• WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

Czy piwo "Sowite Jasne" też jest warzone przez Rittmayera?

Comment

• dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

Tak, najlepiej pokazuje to ten filmik na youtube

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Piwo kupione w Almie w Krakowie. Butelka 0,5l. Alkohol 5%, ekstrakt 12. Kolor piękny miedziany, średnio-mocnej herbaty. Piana średnia, drobniutka, średnio trwała. Biała. Zapach delikatny, słodowy. Słodowość wyraźnie z nutką karmelu, coś jak w Wiedeńskim. Smak łagodny, dość wytrawny. Chmiel delikatny, właściwie tylko taki posmaczek gorzki. Posmak krótki i nie zapadający w pamięci. Piwo lekkie, nie wodniste. Gaz zdecydowanie za mały. To chyba najpoważniejszy mankament. Opakowanie (jak na foto Kwadriego) całkiem fajne. Proste, ma swój styl, parametry podane, no i ma porcelankę. Ciekawe, nie najgorsze piwo. Trochę miałem skojarzenia, że to taki jak by bardzo rozpuszczony koźlak. Spokojnie do wypicia, ale w tej cenie… Piwo oceniam na +3 (1 – 6).
            Ps. Pod etykietą mojego nie było ukrytego "oryginału".
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
              Gaz zdecydowanie za mały. To chyba najpoważniejszy mankament.
              To jest keller, więc w stylu

Comment

Przetwarzanie...