Ægir, Lynchburg Natt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • azazel82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 146

    #1

    Ægir, Lynchburg Natt

    Lynchburg Natt jest imperialnym porterem leżakowanym w beczce po whiskey. Jakiej konkretnie? Staje się to oczywiste, gdy okazuje się, że Lynchburg to miasto w stanie Tennessee, gdzie znajduje się destylarnia Jack Daniel's.

    Lynchburg Natt jest czarno wiśniowy i nie przepuszcza światła, piana jest minimalna, podobnie jak jego wysycenie. Zapach suszonych owoców miesza się z winną owocowością, kwaskowością wiśni, mleczną czekoladą. Uderza aromat drewna kojarzący mi się bardziej z bourbonem niż whiskey. Mimo 10% alkoholu piwo jest bardzo delikatne i oleiste. Gładko wchodzi, ale absolutnie nie chce się go pić szybko. W smaku kawa przeplata się z czekoladą, a nuta paloności przypomina zapach wioski spalonej przed tygodniem. Wiśnie zmieniają się w sherry i dochodzi wanilia. Fenomenalne!

    Click image for larger version

Name:	aIMG_3708.jpg
Views:	1
Size:	36,0 KB
ID:	2092113
    http://piwnepodroze.blogspot.com/

    Zapraszam też na FB!!
    https://www.facebook.com/PiwnePodroze

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Fortuna, Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
    Javox
    Ekstrakt 21*, alko 9.0%.

    Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
    – leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.


    Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
    Lacing...
    2024-08-16, 18:33
  • Javox
    Wellpark (Innis & Gunn), Irish Whiskey Cask
    Javox
    Scottish Oatmeal Stout z alko 6.1%

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - pod światło rubin ciemny.
    Gaz - średni do lekkiego.
    Aromat - ciemna owocowość, palone drewnem, węglem drzewnym.
    Smak - słodkawe, ciemne...
    2024-03-14, 18:29
  • darekd
    Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kord Whiskey Barrel Aged Wild
    darekd
    "Quintuple" 26% ekstr., 12% alk. Szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus.

    Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
    Piana - niewysoka, szybko opada do...
    2021-03-14, 00:32
  • Petitpierre
    23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
    2021-07-24, 08:50
  • darekd
    SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
    darekd
    Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

    Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

    https://www.singlecut.com/

    Aromat - czekolada,...
    2025-02-02, 00:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...