Lervig, White Dog

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Lervig, White Dog

White Dog jest interpretacją belgijskiego wita, przygotowaną przez norweskiego kraftowca spod Stavanger. W składzie kolendra i curacao. Uwarzone z udziałem chmieli Saaz i East Kent Golding, przy wykorzystaniu pracy belgijskich drożdży. Piwo ma 4,7% alkoholu.

Jasnożółta, mlecznie mętna barwa.
    Niewysoka, biała piana. Stabilizuje się do naśnieżenia i koronki wokół szkła.
    Lekko kwaśny, cytrusowo-mydlasty aromat z niewielkim udziałem kolendry oraz odrobiną nut zbożowych. Wszystko dość stonowane, żeby nie powiedzieć - wycofane.
    Smak również delikatny, choć przyjemny w swej ażurowej postaci. Trochę cytryny, przypraw korzennych i kolendry a także pomarańczy. Nieco kwasku i grejpfrutowej goryczki oraz trawy. Niewysoka treściwość i szybko gasnące posmaki podsumowują profil.
    Nagazowanie żywe, musujące.
    Butelka 330ml z subtelną etykietą z wizerunkiem tytułowego białego psa. Kapsel firmowy z białą gwiazdą i datownikiem.

Delikatne, mało finezyjne piwo jak na styl. Choć obiektywnie smakuje przyjemnie i posiada spory potencjał orzeźwiający to nie jest wybitnym przedstawicielem witbiera. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Lowlander, White Ale
    darekd
    O tym browarze z Amsterdamu wspominałem tu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-tropical-ale

Kładą na dodatki różnych roślin, ziół i przypraw w piwie.

Tym razem chodzi o curacao, czarny bez oraz rumianek...
    2021-11-15, 23:19
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 18:56
  • dadek
    Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
    dadek
    Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
    2024-10-23, 00:37
  • Petitpierre
    Lervig, Konrad's Stout
    Petitpierre
    Russian Imperial Stout (nie do końca, ale o tym za chwilę) w wykonaniu znanego (podobno) browaru Lervig. Prezentacja chałupnicza, naklejka na gołą puszkę (bo konfekcjonowany w puszeczkach 0,33 i buteleczkach 0,33). Szum się zrobił, bo rzucili do Lidl'a, choć z dużym, naprawdę dużym opóźnieniem...
    2021-06-18, 07:23
  • e-prezes
    Fattoria di Felsina, White IGA
    e-prezes
    Przedstawiciel włoskiego specjału grape ale z... no właśnie... Na kranie było Birrificio PLB cokolwiek to znaczy, ale w necie odnalazłem toskańskie gospodarstwo winiarskie di Felsina, który to robi. Adres: via del Chianti, 101 - Castelnuovo Berardenga (SI).

6,5% alk. Nie wiem jak...
    2023-02-13, 12:01
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...