Austmann, Blåbærstout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    #1

    Austmann, Blåbærstout

    Jagodowy stout od norweskiego mikrusa z Trondheim. Piwo pojawiło się w połowie 2013 roku, jako jedno z pierwszych uwarzonych przez Austmanna. Ma 6% alkoholu. W składzie owoce czarnej borówki.

    Barwa najczarniejszego brązu. Żadnego połyskiwania odcieniami pod światło...
    Beżowo-brązowa piana. Wysoka po nalaniu, o drobnej teksturze. Długo opada, stabilizując się ostatecznie w postaci zwartej pierzyny.
    W zapachu jest co prawda ciemno od ciemnych słodów (czekolada, palone ziarno), aczkolwiek wyczuwam tutaj dziwnie wysokie drożdże. Pojawiają się także nuty przypominające whisky. Jagód, czy jakichś innych owoców nie odnalazłem. No ciekawe... Alkohol pojawia się delikatnym odcieniem po ogrzaniu.
    Smak jak na stouta z kolei jest jasny, przejrzysty. Udział kawy, czekolady, palonych słodów jakoś nie przytłacza profilu, który zaskakuje rześkością i umiarkowaną słodyczą owocową. Może faktycznie jest coś na rzeczy z tymi jagodami. Piwo jest lekko kwaskowe, z niedużym udziałem goryczki.
    Nagazowanie stosunkowo wysokie, odczuwalne.
    Butelka 330ml z mdłą, jak wszystkie inne z Austmanna, etykietą. Symboliki nie rozumiem. Kapsel z nazwą browaru, zaprojektowany przez uczącego się kaligrafować pięciolatka.

    Piwo, które wymyka się jednoznacznej ocenie. Niepokoi jakby niedojrzałym aromatem, w smaku jednak zaskakuje dość soczystym bukietem, który odsuwa nieco na bok stoutowe kanony. Za całokształt daję 7,5 w skali 1-10, aczkolwiek w zależności od nastroju i chwili pewnie zmieściłoby się u mnie co do oceny w całkiem szerokich widełkach.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • wpadzio
    Panevėžio, Dundulis Devyniaragio
    wpadzio
    Devyniaragio to piwo w bardzo mało znanym u nas stylu braggot, z pograniczna piw i miodów pitnych. Do brzeczki poza słodem i chmielem dodaje się miodu, i co ciekawe, tego miodu może być nawet więcej niż słodu. Geolokalizacja takiego stylu absolutnie nie dziwi, wszak Litwa to kolebka miodosytnictwa....
    2019-05-03, 19:37
  • dadek
    Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
    dadek
    Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
    2023-04-27, 02:48
  • bastion
    Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
    bastion
    Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
    Centrum...
    2025-02-02, 20:53
  • darekd
    Gut Forsting [Tilmans Biere], Export
    darekd
    Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.

    5,6% alk.
    12,9% ekstr.

    Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)

    ...
    2024-11-19, 00:06
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
    dadek
    Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
    2024-10-14, 23:58
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...