Lervig, Konrad's Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    Lervig, Konrad's Stout

    Russian Imperial Stout (nie do końca, ale o tym za chwilę) w wykonaniu znanego (podobno) browaru Lervig. Prezentacja chałupnicza, naklejka na gołą puszkę (bo konfekcjonowany w puszeczkach 0,33 i buteleczkach 0,33). Szum się zrobił, bo rzucili do Lidl'a, choć z dużym, naprawdę dużym opóźnieniem i mało. Cena również kontrowersyjna, aż lub tylko 12zł.

    Od strony technicznej 23,5 blg, 50 IBU (chmiele Aurora i Simcoe), 10,4vol

    Kolor bardzo pod porter, piana też. W aromacie prażone orzechy, lukrecja, ciemny chleb wileński, pieczone jabłka, lekko cynamon. N.dolna bardziej owocowa i lekko, za lekko kakao, ferrero rocher noir. W smaku niestety znowu lekko, kwaskowata czekolada, piwo jest wodniste, mało słodkie jeśli ma być RIS, finisz troszkę goryczki, ale takiej jak kakao, a właściwie kakao z chilli. Żadna z tych nut nie jest rozbudowana, alko ukryty, ale gęstość raczej niższa (prawie identyczne parametry ma GD-po nim jest lekki szmerek), imperial Schwarzbier albo Keeping Porter (Zresztą 23,5 to jednak za mało na Imperial). Za tę cenę można kupić, ale jednorazowo. Co więcej, podniosły się głosy, że nie warto jednak, skoro za przysłowiowym "rogiem" są nasze rodzimy produkty niewiele gorsze, jeśli nie lepsze. Sprawa dyskusyjna. Piwo jest pijalne, uwarzone dobrze, ale nie ma elementu "klękajcie narody." W każdym razie nie robi takiego wrażenia jak niegdyś zagraniczny kraft, co poniektóry, ale zawsze.

    Mały porterek-przyjaciel nerek
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12513

    #2
    Miejsce warzenia: Stavanger.

    We have been producing this stout since 2010. We wanted to make a straight forward imperial stout with a Scandinavian touch to it. Therefore, we used a lot of dark malts and just the right water chemistry to give the beer a very soft mouthfeel with coffee and liquorice notes. Ingredients MALT: PALE, ROASTED BARELY, CRYSTAL, OATS HOPS: AROURA, SIMCOE YEAST: ALE ABV 10,4% Packaging 33 CL CANS / 30 L KEY KEG Best before 3 YEARS Appearance BLACK, TAN FOAM Aroma VERY LIGHT MALT CHARACTER WITH FLOWERY HOP NOTES Flavour DARK CHOCOLATES, COFFEE, DARK FRUITS, LIGHT LIQUORICE Body BIG MOUTH FEEL, DENSE, BALANCED FINISH KONRAD'S STOUT


    Aromat - palone tony, lukrecja, trochę czekolada z łagodnie destylatową nutą (a na stronie: bardzo lekki słodowy charakter z kwiatowymi tonami chmielu... chyba jakaś pomyłka)
    Piana - średnia, beżowa, niespecjalnie trwała, dłuższa koronka
    Barwa - bardzo ciemny brąz/smolista, nieprzejrzysta
    Wysycenie - umiarkowana/średnia, musująca
    Smak - deserowa, gorzka czekolada z kwaskowymi tonami i związaną z nimi kwaskowością, palona goryczka z wyraźnym finiszem, alkohol rozgrzewa, dobrze schowany.
    Treściwość - gęste piwo

    Nie jest specjalnie rozbudowane (ale to jednak RIS), ale solidne.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12513

      #3
      Click image for larger version

Name:	P1100388.JPG
Views:	64
Size:	21,0 KB
ID:	2323771

      Comment

      Przetwarzanie...