Dois Corvos, Roasted Rye Black IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Dois Corvos, Roasted Rye Black IPA

    Piwo z serii Marvila, w której rzemieślnik z Lizbony (więcej o nim tu) prezentuje produkcje sezonowe, uzupełniające podstawową ofertę. Prezentowana czarna IPA ma 7% alkoholu i goryczkę na poziomie 68 IBU.

    Ciemnobrązowa, nieprzejrzysta barwa.
    Beżowa piana, o zróżnicowanej teksturze. Wysoka po nalaniu, po kilku minutach stabilizuje się do trwałego i całkiem zacnego kożucha.
    Aromat żywy. Owocowe akcenty przeplatają się z wyraźnym karmelem i słodkościami. Opiekane, tostowe klimaty obok zbożowych, chlebowych nastrojów. Plus ciemna, kawowa słodowość. Przyjemnie.
    Smak jest dość wytrawny, kawowy, mocno palony. Wyeksponowane żytnie, lekko gryzące posmaki. Goryczka ciemna, o charakterze palonego ziarna kawy, długo obecna w ustach. Jest pewna cierpkość, sporo skórki od razowca. Owocowe nuty na poziomie śladowym. Odrobina alkoholu jako kwiatek do kożucha.
    Nagazowanie dość niskie.
    Butelka 330ml z prostą samoprzylepną etykietą i gołym kapslem.

    Interesujące piwo, na pewno mające temperament. Obiektywnie jestem świadomy, że może być nieco męczące z racji ostrej goryczki i wytrawnego profilu, niezbalansowanego owocowymi kontrapunktami (swoją drogą anonsowanymi na etykiecie). Wybitnie degustacyjne i nie dla każdego. Może nawet i nie dla mnie. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X